Inhoudsopgave
Wat zijn academische teksten?
Vaak zijn in academische teksten tabellen, grafieken en andere figuren opgenomen. Ze lenen zich goed om onderzoeksresultaten in te presenteren, maar de informatie in deze tabellen en figuren maakt ook deel uit van de argumentatie in de tekst.
Welke tekstdoelen zijn er allemaal?
Welke tekstdoelen zijn er allemaal en hoe kan je ze herkennen? Mr. Chadd legt het je uit! We maken onderscheid tussen vijf verschillende tekstdoelen: informeren, opiniëren, overtuigen, activeren en amuseren. Hieronder gaan we ze stuk voor stuk bij langs.
Wat zijn schrijfdoelen en tekstsoorten?
Schrijfdoelen en tekstsoorten Als iemand iets schrijft, heeft hij een doel met die tekst: dat wat hij wil bereiken. Om dat doel te bereiken, kiest hij het soort tekst waarmee hij dat doel het beste kan bereiken. Bekijk voordat je de theorie gaat bestuderen eerst het filmpje hiernaast over schrijfdoelen en tekstsoorten.
Wat is het schrijfdoel van een tekst?
Het schrijfdoel is wat de schrijver wil bereiken met de tekst. Het doel van een nieuwsbericht zal zijn om de lezer te informeren over een bepaalde situatie, terwijl het doel van een reclametekst is om de lezer te activeren. De schrijver wil dan bijvoorbeeld dat de lezer een product koopt.
Wat is een academisch Nederlands?
Academisch Nederlands is een middel dat je doorheen jouw volledige universitaire studie nodig hebt, welke opleiding je ook volgt. Dit specifieke taalgebruik is noodzakelijk om leerstof te verwerken en opdrachten te maken. Een goede beheersing van academisch Nederlands is dan ook een sleutel tot studiesucces.
Is academisch schrijven objectief?
Een van de belangrijkste kenmerken van academisch schrijven is dat de tekst zo objectief mogelijk moet zijn. Je hoort te beschrijven wat je aan resultaten hebt gevonden in plaats van je eigen mening daarover te geven. Termen als ‘natuurlijk’ of ‘geweldig’ kun je daarom het beste zo min mogelijk of zelfs helemaal niet gebruiken.