Wat valt er onder de Noordpool?

Wat valt er onder de Noordpool?

De Noordpool is een ijszee omringd door land en gelegen op de hoogste breedtegraden van het noordelijk halfrond. Een regio met vaag gedefinieerde grenzen, het strekt zich uit over zes landen die grenzen aan de Noordelijke IJszee: Canada, de VS (Alaska), Denemarken (Groenland), Rusland, Noorwegen en IJsland.

Wat is de tegenpool van Antarctica?

Pas in de 19e eeuw werd het continent Antarctica ontdekt. Rond 1820 werd een nieuw land ontdekt en krijgt de naam Antarctica (anti = tegen en Arctica = Noordpool, dus tegenpool van de Noordpool). Omdat het zo koud is wonen er geen mensen, wel zijn er wetenschappers.

Wat Antarctica van de Noordpool?

Antarctica Het noordpoolgebied
Antarctica is een continent omringd door zee. Het noordpoolgebied is een (bevroren) oceaan omringd door land.
De gemiddelde jaartemperatuur op de geografische zuidpool bedraagt -50 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur op de geografische noordpool bedraagt -18 graden Celsius.

Wie claimt de Noordpool?

De Noordpool is van niemand. Onder internationaal recht is geen enkel land eigenaar. De vijf kuststaten, Rusland, Noorwegen, Denemarken (via Groenland), Canada en de Verenigde Staten hebben elk een economische zone van 200 zeemijl (370 kilometer) vanaf hun kustlijn.

Welk land is de Noordpool?

Met een omvang van 895.000 vierkante meter is het gebied ongeveer twintig keer zo groot als Denemarken zelf. Maar de Denen hebben concurrentie, want ook andere landen maken aanspraak op grote delen van de pool en de Noordelijke IJszee: Rusland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten.

Wat betekent Arctica en Antarctica?

Het verschil tussen het Arctische gebied en Antarctica is gewoon dat in het Arctische gebied, de Noordpool zich in het midden van de oceaan bevindt, terwijl Anatarctica, de Zuidpool zich op een continent bevindt, dat volledig bedekt is met miljoenen kubieke meters ijs.

Kan je wonen op de Noordpool?

Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo’s). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.