Wat moet je doen als de blaasspoeling niet terug loopt?
De spoelvloeistof die u gebruikt om vlokken uit de blaas te spoelen, loopt niet naar binnen. Oplossing: Er kan iets voor de opening van de katheter in de blaas zitten. Door wat meer druk op het zakje uit te oefenen – door te knijpen – lukt het meestal wel de vloeistof in de blaas te laten lopen.
Hoe katheter spoelen?
Spoel op voorschrift arts met zure spoelvloeistof (bijvoorbeeld Suby G/Solutio G, Solutio R) voor verkalking of met NaCl 0,9% bij debris. Breng spoelvloeistof in op lichaamstemperatuur (leg de spoelzakjes tijdig buiten koelkast of leg de verpakte zak in lauwwarm water).
Wat is het verschil tussen katheter spoelen en blaasspoelen?
Soms heeft blaasspoelen wel nut. Bijvoorbeeld als er makkelijk verstoppingen in het katheter zijn, zoals door gruis of steenvorming aan de binnenkant van de slang. Soms is spoelen dan een betere oplossing dan een nieuw katheter. Dit kun je doen met water met fysiologisch zout.
Wat kan er misgaan bij blaasspoelen?
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine; − een grieperig gevoel met een temperatuurverhoging boven 38,5 °C kan binnen vier uur …
Hoelang spoelvloeistof inwerken?
Door het zakje hoger te houden dan blaasniveau of voorzichtig te knijpen, loopt de vloeistof via de katheter in de blaas. Nadat het zakje leeg is, houdt u het zakje weer lager en dan stroomt de urine vanuit de blaas weer in het zakje (sol G en sol R moeten ongeveer 2 minuten inwerken).
Wat is een reden om blaas te spoelen?
Blaasspoelen wordt gedaan als je (kwaadaardige) poliepen in je blaas hebt. Deze kunnen verwijderd worden met een operatie, maar keren vaak weer terug. Een blaasspoeling verkleint de kans dat de poliepen terugkeren.
Waarom blaasspoeling katheter?
Door het spoelen kan een infectie in de blaas of aanslag in de katheter worden voorkomen. Uw behandelend arts (of continentieverpleegkundige) vertelt u hoe vaak u het beste kunt spoelen. Dit is afhankelijk van de reden waarom u gaat spoelen.
Waarom spoelen van de blaas?
Het spoelen van de blaas heeft als doel medicatie aan te brengen aan de blaaswand (blaasinstillatie) of om bloedstolsels of debris (bezinksel) uit de blaas te verwijderen. Spoelen om debris weg te halen, gebeurt altijd met een ruime hoeveelheid spoelvloeistof1.
Is blaasspoelen goed?
De meeste patiënten verdragen blaasspoelingen probleemloos. Als er toch bijwerkingen optreden, beperken deze zich gewoonlijk tot klachten van de blaas zoals frequente aandrang om te plassen, pijnlijk of branderig gevoel in de blaas en plasbuis, moeite met ophouden van de urine, bloed of weefseldeeltjes bij de urine.