Wat moet er veranderen in de GGZ?

Wat moet er veranderen in de GGZ?

“De zorgvraag zal toe blijven nemen in de komende jaren. Daarom moeten we in de GGZ echt dingen anders gaan doen om de GGZ betaalbaar te houden: meer preventie, versterken van samenredzaamheid en verbinding en waar nodig (digitale) behandeling bieden met minder middelen.”

Is GGZ van de overheid?

Sinds 2014 is geestelijke gezondheidszorg (GGZ) door de overheid omgevormd naar een stelsel met drie echelons: De huisarts met praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ)

Wat speelt er in de GGZ?

Specialistische GGZ:

  • Verwijzing via de huisarts of bedrijfsarts nodig.
  • Complexe en ernstige psychische aandoeningen.
  • Tweedelijns psychologische zorg.
  • Behandeling en/of opname in een instelling.
  • Begeleiding verpleegkundige (ambulante) zorg.

Waarom naar de GGZ?

Als de psychische problemen na behandeling in de Basis GGZ nog niet zijn opgelost of de problemen van complexere of ernstigere aard zijn, kan de huisarts doorverwijzen naar de gespecialiseerde (specialistische) GGZ. Ook vrijgevestigde psychotherapeuten kunnen patiënten in de specialistische GGZ behandelen.

Hoeveel GGZ instellingen zijn er in Nederland?

Gegevens in een tabel

vrijgevestigden gespecialiseerde ggz instellingen gespecialiseerde ggz
2016 1422 269
2017 1461 282
2018 1475 301
2019 1624 318

Is de GGZ een organisatie?

‘GGZ Nederland’ is de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg in Nederland. Bijna 90% van de instellingen voor ggz in Nederland is aangesloten bij ‘GGZ Nederland’.

Waar richt de GGZ zich op?

De geestelijke gezondheidszorg (ggz, waar verslavingszorg onder valt) is een sector gericht op het herstel of stabiliseren van mensen met psychische aandoeningen, waarbij zorg wordt geboden waar dat noodzakelijk is, maar niet meer dan nodig is (zie ook Visie op zorg).