Wat is vrieswonden?
Vrieswond, bevriezing. Door bevriezing van ledematen (frostbite) kunnen blaren ontstaan of necrose. In Nederland komt het steeds minder vaak voor door de klimaatverandering. Voor de indeling wordt ongeveer het zelfde systeem gebruikt als bij brandwonden (eerstegraads vrieswond, tweedegraads vrieswond, etc.)
Wat moet je niet doen bij bevriezing?
Dek uitwendige wonden af met steriel verband. Plaats gaas tussen de vingers of tenen als de huid is aangetast. Prik bevriezingsblaren nooit open. Warm bevroren lichaamsdelen alleen op wanneer zeker is dat niet opnieuw bevriezing op kan treden.
Hoe lang spoelen bij chemische brandwond?
Chemische brandwonden Het is essentieel om de brandwonde 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen. De urgentie is om de chemische stof ter plaatse en zo snel mogelijk na contact te verdunnen en te verwijderen.
Hoe ziet bevroren huid eruit?
Bij ernstige vormen van bevriezing worden alle lagen van de huid aangetast. De huid wordt wit of blauwachtig grijs en alle gevoel trekt weg uit de huid. Er zullen zich grote blaren vormen 24-48 uur na opwarming van de huid.
Wat te doen bij koude verbranding?
Vermijd direct contact met de huid en stop het ijs in een handdoek of beschermend zakje. Ook bij lichte vrieswonden kan Flamigel® verlichting brengen en de huid weer genezen.
Welke preventieve maatregelen zijn er om Koudeletsels zo veel mogelijk te beperken?
Beperk warmteverlies ook door afscherming tegen de wind en het beperken van verdamping, bijvoorbeeld door het slachtoffer toe te dekken met plastic en het hoofd zorgvuldig in te pakken (zorg ervoor dat zijn gezicht vrij blijft). Warm hem niet actief op en reanimeer indien nodig.
Hoe lang spoelen bij chemische stof in oog?
Spoel een bijtende stof direct uit uw oog met lauw kraanwater, minstens 10 minuten lang. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is.