Wat is Stopverfontlasting?

Wat is Stopverfontlasting?

Poep met de kleur van klei door weinig of geen galkleurstoffen in de darmen. Dit komt doordat de galwegen dan afgesloten zijn. Het komt bijvoorbeeld voor bij alvleesklierkanker. Stopverf is grijzig spul waarmee glaszetters een losse ruit in een houten raamsponning ‘vastkleien’.

Wat te doen bij Stopverfontlasting?

Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel getypeerd als stopverf). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen. Bij deze vorm van ontlasting dient men een (huis)arts te raadplegen.

Wat is een voorbeeld van het ontstaan van functionele obstipatie?

De meest voorkomende oorzaak is te lage vezel-, vochtinname en/of weinig beweging. Oorzaken Obstipatie komt het meeste voor als de ontlasting te langzaam door de darm passeert, waardoor de ontlasting hard en droog wordt. De meest voorkomende oorzaak is te lage vezel-, vochtinname en/of weinig beweging.

Waar zit de galweg?

De galwegen zitten in de bovenbuik. Ze beginnen in de lever, lopen dan een stuk buiten de lever, door de alvleesklier (door de kop) en eindigen dan in de twaalfvingerige darm. De twaalfvingerige darm is het eerste stuk van de dunne darm en heet ook wel duodenum.

Wat als je ontlasting Geel is?

Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.

Wat te doen bij ontkleurde ontlasting?

Neem altijd contact met een arts op indien uw ontlasting een afwijkende kleur heeft. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem. Is er sprake van een plotselinge aanpassing in een dieet, dan kan een lichtere ontlasting ook voorkomen.