Wat is het schoonmaken van een wond?

Wat is het schoonmaken van een wond?

Het zelf definitief behandelen van een wond. Spoel de wond schoon met water. Schaafwonden mag je met water en zeep (dettol/betadine) schoonmaken als er vuil in zit. Is er geen water beschikbaar, neem dan een steriel gaasje en ontsmettingsmiddel. Ontsmet de wond en de omgeving.

Hoe desinfecteren een wond?

De wond raakt dan ontstoken. Het is daarom belangrijk elke wond goed te verzorgen. Desinfectie is hierbij een essentieel onderdeel. Door wonden te desinfecteren genezen ze namelijk sneller en mooier, en met minder kans op littekens. Desinfecteren wond. Het desinfecteren van een wond betekent dat je de wond gaat ontsmetten.

Hoe te reinigen van de wond?

Reinigen van de wond. Reinig de wond met kraanwater op lichaamstemperatuur uit een flink stromende kraan (onder de douche is nog beter) of fysiologisch zout. Oefen bij het spoelen, indien mogelijk onder de douche, zo weinig mogelijk druk uit op de wond. Irrigatie kan aangewezen zijn bij diepe wonden en/of fistels.

Wanneer ontstaat een wondje?

Als een wondje ontstaat, kunnen de micro-organismen de huid binnendringen en de wond infecteren. De wond raakt dan ontstoken. Het is daarom belangrijk elke wond goed te verzorgen. Desinfectie is hierbij een essentieel onderdeel. Door wonden te desinfecteren genezen ze namelijk sneller en mooier, en met minder kans op littekens.

Hoe verzorgen we een wond?

Het verzorgen van een wond bestaat altijd uit 3 stappen: 1. Reinigen: Spoel de wond goed uit met water en dep voorzichtig droog 2. Desinfecteren: Desinfecteer de wond met Betadine 3. Beschermen: Dek de wond goed af met een verband of pleister.

Hoe ontsmetten een wond?

Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.