Inhoudsopgave
Wat is het nut van chape?
Een chape vormt de sterke en onmisbare basis voor zowat alle vloerafwerkingen, zoals vloertegels, laminaat, parket en vast tapijt. Verder beschermt een chape (ook wel dekvloer) de nutsleidingen en zorgt het voor een lange levensduur van je vloer. Net als stabilisé is chape een mengsel van zand, cement en water.
Wat is het verschil tussen chape en beton?
Chape of beton? Een cementdekvloer of chape is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Welke ondergrond voor chape?
Zorg voor een juiste ondergrond bij het plaatsen van chape Voor hechtende dekvloeren dient de ondergrond zuiver te zijn en eventueel een voorbehandeling te krijgen met een aanbrandlaag. Bij niet-hechtende en zwevende dekvloeren dient er steeds een pvc-folie onder en bovenop de vloerisolatie geplaatst te worden.
Waarom chape polieren?
Om een supervlakke chape te bekomen, kan de chapper de chape polieren door middel van een poliermachine. De chape wordt hierdoor sterker en vlakker. Nadat de chape voldoende is uitgedroogd en eventueel de polierwerken zijn uitgevoerd, kan je door middel van tegellijm bijvoorbeeld vloertegels plaatsen.
Kan chape op zand?
Kleine hoeveelheden chape kan je aanmaken op een waterdichte folie. Daarop kan je het zand en het cement makkelijk mengen. Voor grotere hoeveelheden chape gebruik je beter een betonmolen.
Wat is het verschil tussen chape en Stabilisé?
Chape: (nat mengsel) is armer aan cement, 250 kg/m³, geen aggregaten maar slechts zand en cement. Stabilisé: (droog mengsel) is nog armer aan cement, wordt bijvoorbeeld liever gebruikt voor vloer- straatstenen, omdat het verbrokkelt.
Is chape waterdoorlatend?
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Dit is beter geschikt voor gebruik binnen. Op je chape kan je rechtstreeks je vloerbedekking lijmen. Ook voor de afwatering van een plat dak of terras kan chape gebruikt worden.
Hoeveel kg cement per m3 chape?
De hoeveelheid cement bepaalt de hardheid en de slijtvastheid van een chape. Normaal gebruikt men 220 kilogram cement per kubiek. Als je minder cement gebruikt is er kans dat de zandkorrels loskomen en er dus scheuren en barsten zichtbaar zijn.
Hoe Chap leggen?
Voor je de chape giet, zorg je ervoor dat de grond goed bevochtigd is. Door het bevochtigen zal de chape beter aan de ondergrond hechten. Let er wel op dat je de ondergrond niet te nat maakt, want dit is ook nefast. Belangrijk is om altijd te beginnen bij de plaats die het verst weg is van een mogelijke uitgang.
Wat is Polychape?
Polychape is een afwerking op cementbasis. Meer in detail: het is een met hand uitgevoerde bewerking met kwarts op een net gestorte en verdichte dekvloer. Polychape was in de eerste plaats een functionele vloer voor bijvoorbeeld garages, kelders en bergruimtes.
Wat is de samenstelling van chape?
Voor chape is de verhouding 1/4, 1 deel cement en 4 delen zand. Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand. Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen.