Wat is het doel van strafprocesrecht?

Wat is het doel van strafprocesrecht?

Het doel van strafprocesrecht is om te onderzoeken of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden en of hier een strafrechtelijke reactie op dient te volgen. Om hieraan uitvoering te geven zijn er verschillende bevoegdheden toegekend aan ambtenaren en in mindere mate ook aan burgers.

Wat regelt het formeel strafrecht?

Wat is het formeel recht? Het formeel strafrecht wordt ook wel het strafvordering genoemd. Een andere benaming is het strafprocesrecht. Het formeel strafrecht heeft te maken met een bepaalde procedure die gevolgd wordt indien het materieel strafrecht is overtreden.

Waar wordt het formeel strafrecht geregeld?

De Nederlandse Wet op de rechterlijke organisatie en diverse bijzondere wetten bevatten voornamelijk formeel strafrecht. Het legaliteitsbeginsel ex Artikel 1 van het Wetboek van Strafvordering stelt dat het formele strafrecht door de wet geregeld wordt.

Welke wetten kunnen formeel strafrecht bevatten?

Het Wetboek van Strafvordering (afgekort tot Sv.) bepaalt hoe strafbare feiten vervolgd worden (formeel strafrecht). Wat de strafbare feiten zijn en welke straffen ervoor kunnen uitgesproken worden, is te vinden in het Wetboek van Strafrecht (materieel strafrecht).

Wat is de strafvordering?

Strafvordering – v. (-en), wetboek van strafvordering, het wetboek dat de wijze bepaalt, hoe misdrijven moeten vervolgd en gestraft worden.

Hoe is strafvordering geregeld?

Aanwijzingen en richtlijnen voor strafvordering De Aanwijzing Kader voor Strafvordering bevat een puntensysteem voor strafvordering. Daarop aansluitend is er per delict een Richtlijn voor strafvordering. Verder is er de Richtlijn voor strafvordering feitgecodeerde misdrijven en overtredingen. Zie ook boete.

Wie kan strafvordering instellen?

Er is al een strafvordering ingesteld Als de procureur des Konings het initiatief heeft genomen om de strafvordering op gang te brengen, kan u zich burgerlijke partij stellen in verschillende fasen van de procedure: voor de onderzoeksrechter, voor het onderzoeksgerecht of voor de vonnisrechter.