Inhoudsopgave
Wat is een sociaal werkbedrijf?
SW staat voor Sociale Werkvoorziening. SW-bedrijven bieden mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking een beschutte werkplek aan. Op grond van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) worden deze mensen geholpen om toch te werken en in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.
Hoe oud is SW?
De huidige wettelijke regeling ontstond na de Tweede Wereldoorlog toen voor de talrijke oorlogsgehandicapten aangepast werk nodig was. Het werk dat gecreëerd werd, bestond voornamelijk uit eenvoudige handenarbeid in een fabrieksmatige omgeving.
Hoe kom ik in aanmerking voor een Wsw-indicatie?
Sinds 1 januari 2015 kunnen er geen mensen meer instromen in de WSW. Het is daarom niet meer mogelijk om een WSW-indicatie aan te vragen. U kunt misschien wel hulp bij studie of werk krijgen van de organisatie waarvan u uw uitkering krijgt (gemeente of UWV).
Is Wsw hetzelfde als Wajong?
Met de invoering van de Participatiewet zijn er veranderingen gekomen in de wet Wajong en de Wet sociale werkvoorziening. Het doel van de Participatiewet is dat iedereen naar vermogen meedoet in de samenleving, ook mensen met een beperking. Werk staat daarbij voorop.
Hoe lang is een Wsw-indicatie geldig?
Een indicatie WSW is voor een bepaalde periode geldig, bijvoorbeeld voor 2 jaar. Na die periode bekijken we of de Sociale Werkvoorziening nog steeds de beste werkplek voor u is. Dit onderzoek heet de herindicatie WSW. Het onderzoek voor de herindicatie wordt ook door ons gedaan.
Hoe lang is een Wsw indicatie geldig?
Wat is een beroeps Wsw er?
De Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is de Nederlandse wet die regelt dat arbeidsgehandicapten die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend in staat zijn onder aangepaste omstandigheden arbeid te verrichten, kunnen werken op een zo regulier mogelijke en op hun individuele mogelijkheden …
Hoeveel SW bedrijven zijn er in Nederland?
De financiële positie van de 76 sociale werkbedrijven in Nederland is in 2020 over het algemeen niet verslechterd maar verbeterd.