Wat is een Ontslagrecept?

Wat is een Ontslagrecept?

Het ontslagrecept Zo gaan wij na wat, tijdens opname, de wijzigingen zijn in de medicatie. In het gesprek met de patiënt wordt alle medicatie doorgenomen en toegelicht. Patiënten moeten weten welke medicatie gestart en/of gestopt is in het ziekenhuis”.

Waarom Medicatieverificatie?

Medicatiefouten leiden tot herstelwerkzaamheden door de zorgverleners, hogere kosten voor de zorg en niet op de laatste plaats tot extra lijden van de patiënt. Om medicatiefouten bij opname en ontslag te verminderen, is een actueel en waarheidsgetrouw medicatieoverzicht bij opname en ontslag van levensbelang.

Wat doe je bij Medicatieverificatie?

De zorgverlener geeft u informatie over uw ziekte, de onderzoeken en behandelingen, de risico’s van een behandeling en de alternatieven. Op basis van deze informatie kunt u beslissen of u een behandeling of onderzoek wel of niet wilt.

Heb je bij het verifiëren van medicatie een actueel medicatieoverzicht nodig?

Wat is therapietrouw medicatie?

Onder therapietrouw wordt verstaan de mate waarin het gedrag van de oudere patiënt correspondeert met de medicamenteuze en niet-medicamenteuze aanbevelingen van de arts. Noodzakelijke voorwaarde bij deze definitie is dat de oudere patiënt goed geïnformeerd is en heeft ingestemd met de aanbevelingen.

Wat houd therapietrouw in?

Therapietrouw is de mate waarin de patiënt zijn behandeling uitvoert zoals afgesproken met zijn behandelaar. Therapietrouw verbetert de gezondheid van de patiënt en drukt de zorgkosten. Veel patiënten wijken bewust of onbewust af van de met de zorgverlener afgesproken behandeling.

Hoeveel stappen heeft een medicatieproces?

Het medicatieproces wordt onderscheiden in zes stappen: 1 Voorschrijven 2 Ter hand stellen (afleveren door de apotheker) 3 Opslag/beheer van de medicatie 4 Gereed maken 5 Toedienen/registreren 6 Evaluatie (gebruik, (bij)werking etc.).

Waar geven BEM codes informatie over?

BEM-code. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor de ‘BEM’ (Beoordeling Eigen beheer Medicatie) ontwikkeld. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een cliënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik.

Wat betekent terhandstelling bij apotheek?

Als je een nieuw medicijn krijgt geeft de apotheker je extra voorlichting. Dit heet terhandstelling met begeleidingsgesprek. De apotheker geeft uitleg over het gebruik en de werking van het medicijn en de mogelijke bijwerkingen. Dit kan in de vorm van een gesprek of een A4 met extra uitleg.

Welke wetgeving is van toepassing rondom de verstrekking van medicatie?

De Geneesmiddelenwet regelt in Nederland zaken rondom de productie, de handel, het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De wet bevat voorschriften om een veilig gebruik van geneesmiddelen te stimuleren. Ook verpleegkundigen zijn in deze wet opgenomen.

Wie is er verantwoordelijk voor het opstellen van een actueel medicatieoverzicht?

In de ‘Veilige Principes medicatieveiligheid in de keten’ is vastgelegd dat het de verantwoordelijkheid is van de apotheker, om voor alle (GDS én losse) medicatie een toedienlijst aan te leveren, op basis waarvan de zorgmedewerker kan toedienen en aftekenen.

Wat te doen bij therapieontrouw?

Maak om de therapietrouw te verbeteren zo veel mogelijk gebruik van:

  1. interventies op maat, toegesneden op individuele patiënt;
  2. 1 tot 2 maal daags doseren met zo weinig mogelijk inname momenten per dag;
  3. vermijden van wisselen van geneesmiddelverpakkingen;