Inhoudsopgave
Wat is een centrale katheter?
Een centraal veneuze katheter (CVK) is een dun slangetje dat via de huid wordt ingebracht in één van de grote bloedvaten in de hals of onder het sleutelbeen. Om de katheter op zijn plaats te houden, loopt deze een aantal centimeters onder uw huid door en komt op uw borstkas of in de hals door de huid heen.
Waarom krijgt iemand een PICC lijn?
Een infuus veroorzaakt schade aan de bloedvaten. Als er vaak medicijnen via de bloedvaten gegeven worden of vaak bloed afgenomen moet worden kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn om schade te voorkomen. Contrastvloeistof voor een CT-scan kan ook via de PICC-lijn worden toegediend.
Waar zit een PICC lijn?
Een PICC-lijn is een katheter (een holle buis). PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas.
Waarom een centraal veneuze katheter?
Waarom een centraal veneuze katheter? Voor uw behandeling moet u medicatie, chemotherapie of voeding krijgen. Vele van deze stoffen zijn toxisch voor de kleinere bloedvaten en daarom gebruiken we een centraal veneuze katheter die in een grote ader geplaatst wordt.
Hoe vaak Statlock vervangen?
De PICC-lijn wordt bevestigd op de huid met een pleister. Deze pleister noemen we een ‘statlock’. Deze statlock moet een keer per drie weken vervangen worden. De bovenste (doorzichtige) pleister moet één keer per week vervangen worden.
Hoe lang mag een picc-lijn blijven zitten?
Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer een jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop. Doorgaans wordt de PICC-lijn na het afsluiten van de behandelingen door de verpleegkundige verwijderd.
Wat is TauroSept?
Taurosept is een medische oplossing dat groei van bacteriën en schimmels in Centraal Veneuze Lijnen (CVL) tegen gaat. Bacteriën en schimmels in een CVL geven een verhoogd risico op een lijninfectie. In de thuissituatie wordt aanbevolen de CVL af te sluiten met TauroSept®.
Hoe lang mag een PICC-lijn blijven zitten?
Hoe plaatsen ze een PICC-lijn?
Een PICC-lijn wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst. De interventieradioloog plaatst de lijn onder geleiding van echo. Hierna wordt met röntgendoorlichting gekeken of deze goed is geplaatst. Daarna wordt het zichtbare deel van de katheter stevig aan de huid bevestigd met een kleefpleister.
Waar plaats je een centraal veneuze katheter?
Een centraal veneuze katheter Een CVC is een dun slangetje, dat tussen uw sleutelbeen en tepellijn, of in de hals, via de huid wordt ingebracht in een van de grote bloedvaten, die in de hals of onder het sleutelbeen lopen (zie afbeelding 1).
Wat is een PICC-lijn?
Het voordeel van een PICC-lijn is dat er niet steeds een bloedvat aangeprikt hoeft te worden. Een ander voordeel van een PICC-lijn is dat de medicijnen toegediend kunnen worden in een groot bloedvat. Hierdoor ontstaat nauwelijks irritatie aan de binnenkant van het bloedvat. Een PICC-lijn kan tot ongeveer twaalf maanden blijven zitten.
Hoe moet u de PICC-lijn verzorgen?
De verpleegkundige legt u, voordat u naar huis gaat, uit hoe u de PICC-lijn kunt verzorgen: De PICC-lijn mag direct na het inbrengen gebruikt worden. De PICC-lijn moet één keer per week worden doorgespoten en de plakpleisters moeten worden vervangen. Hiervoor krijgt u een afspraak mee voor op de Dagbehandeling.
Waar wordt de PICC-lijn ingebracht?
Op de afdeling Radiologie wordt de PICC-lijn onder echo geleide ingebracht in een ader in de elleboogplooi of net daarboven. De tip van de katheter wordt geplaatst in een omgeving met snelle stroming van het bloed, dichtbij het hart, zodat de ingespoten medicatie zich beter met het bloed vermengt.
Wat is een centraal veneuze katheter?
Een centraal veneuze katheter is een infuus dat in een grote ader geplaatst wordt. De naam van de katheter is afhankelijk van de ader waarin deze zich bevindt. Welke ader gekozen wordt, hangt af van onder andere welke medicatie toegediend wordt en hoe de waarden van de bloedplaatjes en bloedstolling zijn op het moment van de plaatsing.