Wat is een blein?

Wat is een blein?

Een blaar of blein (in België) (Latijn: bulla) is een holte in of onder de opperhuid, waarin vocht zit. In de efflorescentieleer van de dermatologie worden blaren onderscheiden van vesikels: vesikels zijn kleiner dan 1 cm, blaren groter.

Hoe lang duurt een blaar op je hiel?

Na het openmaken van een gesloten blaar moet je de huid goed desinfecteren. Plak de blaar daarom goed af met een gaasje, wanneer je deze hebt open laten prikken. Een gesloten blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.

Wat te doen met een Klemblaar?

Prik de gesloten blaar door met een steriele naald of bloedlancet. Prik zo dicht mogelijk tegen de huid een gaatje in de boven- en onderzijde van de gesloten blaar. Druk het daarna voorzichtig leeg met een wattenstaafje of gaasje en vang het vocht op met een gaasje. Dek de blaar steriel of zo schoon mogelijk af.

Waarom een blaar niet doorprikken?

De behandeling van een blaar moet vooral gericht zijn op het voorkomen van mogelijke infecties. Als de blaar zich op een ongunstige plek bevindt, zodat deze steeds pijn doet als je schoenen draagt, kun je die best doorprikken. Doe dat met een naald die je eerst met alcohol hebt gesteriliseerd.

Waarom mag je brandblaren niet doorprikken?

Veel mensen denken dat ze een brandblaar moeten doorprikken. Dat moet je niet doen! De blaar geeft de best mogelijke bescherming van de nieuwe huid, die ontstaat onder de brandblaar. Daarnaast is de kans op infecties bij een open brandblaar veel groter dan wanneer deze heel blijft.

Hoe ontstaan Bleinen?

Blaren ontstaan door continue en intensieve frictie waarmee de huid van de voet te maken krijgt, zoals wrijving tussen huid en schoen. Dit leidt tot de vorming van een klein zakje tussen de huid en het onderliggende weefsel wat zich snel vult met vloeistof, waardoor een blaar ontstaat.

Hoe ziet een blaar eruit?

Een blaar is een vochtophoping in je opperhuid. Vanbuiten ziet een blaar er troebel en wit uit, maar het vocht erin is helder. Vaak ontstaat een blaar op een plek waar veel wrijving plaatsvindt, zoals onder je voet of op je hiel. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je nieuwe of te krappe schoenen draagt.

Hoe kom je aan een bloedblaar?

Een bloedblaar (haemorrhagic bulla) is een blaar gevuld met bloed en ontstaat meestal door trauma of druk (decubitus). Soms ook bij antistolling, dit kan door doorschieten van de antistolling, maar het kan ook in de opstartfase ontstaan door dysbalans in de stollingsfactoren.