Wat is de landcode van Ierland?

Wat is de landcode van Ierland?

Landcode. IRL. De Republiek Ierland ( Iers: Poblacht na hÉireann) is een land dat op het eiland Ierland ligt, ten westen van Groot-Brittannië, waarvan het door de Ierse Zee gescheiden is. Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en beslaat zo’n 80% van het eiland.

Hoe is Ierland lid van de eurozone?

Sinds 1973 is Ierland lid van de Europese Unie en is sinds 2002 lid van de eurozone. Ierland heeft dertien zetels in het Europees Parlement. Phil Hogan is van 2014 tot 2019 eurocommissaris Landbouw geweest en is sinds 2019 eurocommissaris voor handel. De laatste keer dat Ierland voorzitter is geweest van de Raad was van januari tot juni 2013.

Wat is de officiële naam van het eiland Ierland?

Om het land van het eiland te onderscheiden wordt het aangeduid als de Republiek Ierland (Iers: Poblacht na hÉireann, Engels: Republic of Ireland). Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiële beschrijving van het land. De officiële, protocollaire naam is echter, sinds 1937, kortweg Ierland.

Wat is de taal van Noord-Ierland?

Noord-Ierland grenst aan de Republiek Ierland. In Noord-Ierland is, net als in geheel Ierland, Engels de dominante taal. Op kleinere schaal, en vooral om symbolische redenen, wordt ook soms Iers gebruikt, zij het minder dan in de Republiek Ierland.

Wat is het nationale symbool van Ierland?

Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. Maar ook wordt vaak de klaver ( shamrock) gebruikt als nationaal symbool, onder meer door het nationale rugbyteam en de nationale vliegmaatschappij Aer Lingus .

Wat is de grens met het Verenigd Koninkrijk?

De grens met het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland) heeft een lengte van 360 km. Het eiland Ierland ligt in Noordwest-Europa, in de noordelijke Atlantische Oceaan. De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffenkusten, heuvels en middelgebergte. Het hoogste punt is de berg Carrauntoohil (1038 m) in het zuidwesten van het land.

Wat is de Republiek Ierland?

De Republiek Ierland (Iers: Poblacht na hÉireann) is een land dat op het eiland Ierland ligt, ten westen van Groot-Brittannië, waarvan het door de Ierse Zee gescheiden is. Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en beslaat zo’n 80% van het eiland. De andere 20% is Noord-Ierland, dat hoort bij het Verenigd Koninkrijk.

Wat is de president van Ierland?

Ierland is een republiek en een parlementaire democratie. De president van Ierland is het staatshoofd, maar vervult volgens de Ierse Grondwet vooral een ceremoniële functie, wordt rechtstreeks gekozen, waarbij, anders dan bij de verkiezingen voor de Dail, alleen inwoners van de Republiek met de Ierse nationaliteit mogen stemmen.