Wat is de functie van een gemeenschap?

Wat is de functie van een gemeenschap?

Een gemeenschap is een persoonsgebonden overheid in België en vormt naast het gewest de eerste decentrale laag in de bestuurlijke indeling van België. De gemeenschappen zijn, door de staatshervorming, verantwoordelijk voor zaken die direct aan de mensen zijn gerelateerd als onderwijs, welzijn, sport, media en cultuur.

Wat zijn de drie gemeenschappen?

Naast de drie gewesten telt de federale staat drie gemeenschappen. Men gaat daarbij uit van de “taal”. We spreken dus over de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap.

Wat zijn de drie gemeenschappen van België?

De drie gemeenschappen zijn bevoegd voor persoonsgebonden materies zoals cultuur, onderwijs, welzijn, gezondheid, sport en taal:

  • de Vlaamse Gemeenschap.
  • de Franse Gemeenschap.
  • de Duitstalige Gemeenschap.

Wat zijn persoonsgebonden aangelegenheden?

term uit de Belg. politiek, waarmee aangelegenheden worden bedoeld die betrekking hebben op de persoon en niet op diens verblijfplaats (b.v. de gezondheidszorg, de materiële, sociale en psychische bijstand aan personen en diensten, de didactische en pedagogische vorming).

Wat zijn de taken van de gewesten?

De gewesten in België zijn bevoegd voor de grondgebonden materies: Ruimtelijke ordening: ruimtelijke plannen, bouwvergunningen, stadsvernieuwing, monumenten en landschappen. Wonen en huisvesting: sociale woningbouw, financiële ondersteuning van wonen, woninghuur, woonfiscaliteit.

Wat is verschil tussen gemeenschap en gewest?

In het algemeen kan je zeggen dat de Gemeenschappen vooral bevoegdheden hebben die samenhangen met personen (onderwijs, cultuur, welzijn, jeugd, sport,…) terwijl de Gewesten vooral bevoegdheden hebben die samenhangen met een territorium (ruimtelijke ordening, openbare werken, openbaar vervoer,…).

Waarom zijn er gewesten en gemeenschappen?

Gemeenschappen en gewesten De Walen wilden liever een eigen economische regels. Daarom kwamen er gewesten. De gewesten gaan over zaken die te maken hebben met grond: milieu, ruimtelijke ordening, wonen, mobiliteit, infrastructuur, economie en werkgelegenheid. Er is een Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wie behoort tot het Vlaams Gewest?

Structuur

Provincie Oppervlakte km²
1 Antwerpen 2.867
2 Limburg 2.414
3 Oost-Vlaanderen 2.991
4 Vlaams-Brabant 2.106