Wat gebeurd er bij te hoge bandenspanning?

Wat gebeurd er bij te hoge bandenspanning?

Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort, doordat de verende werking van de banden deels verloren gaat. Bij niet-radiaalbanden (komen niet meer voor op auto’s en motoren) wordt de band te bol, waardoor het midden van het loopvlak harder slijt en de grip vermindert.

Is de bandenspanning te laag?

Bij een te lage bandenspanning gebruikt het voertuig meer brandstof, en treedt ook een verhoogde bandenslijtage op, met name aan de “schouders” (de zijkanten van het loopvlak). Bij een veel te lage bandenspanning kan omgekeerde slijtage aan het bandenloopvlak ontstaan op hogere snelheden.

Wat is de juiste bandenspanning voor uw auto?

De juiste bandenspanning voor uw banden staat in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Door te weten op welke bandenspanning jouw auto moet rijden voorkom je dit probleem. Bovendien moet je regelmatig je bandenspanning controleren.

Hoe is de bandenspanning gemeten?

Bandenspanning moet worden gemeten voordat men met het voertuig gaat rijden. De bandenspanning die in officiële documentatie van banden- en autoproducenten wordt vermeld, is gebaseerd op een buitentemperatuur van +20°C. Bij elke 10°C verschil is er bij een drukniveau van 2 bar 0,075 bar, afgerond dus 0,1 bar verschil in druk.

Wat is een bandenspanningstabel?

De bandenspanningstabel is een adviestabel voor spanning op koude banden. Controleer ook de door de autofabrikant opgegeven adviesspanning, dit advies is altijd leidend. Bij gebruik stijgt de temperatuur van je banden waardoor de spanning oploopt. Verlaag de spanning van je banden dus nooit als ze nog warm zijn.

Kun je rijden met een zachte band?

Als je binnen de bebouwde kom rijdt, waar je maximaal 50 km per uur mag, kun je in principe nog wel met een zachte band doorrijden totdat je thuis of bij een garage bent. Met een platte band doorrijden is absoluut niet aan te raden, want hiermee kun je de velg beschadigen.