Wat doet het zorgkantoor?
Zorgkantoren zijn ervoor verantwoordelijk dat iedereen met een indicatie voor de Wet Langdurige zorg, de Wlz, de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Zij doen dit door contracten te sluiten met aanbieders van langdurige zorg. Zoals aanbieders van gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg en geestelijke gezondheidszorg.
Welk zorgkantoor hoor ik?
Zorgkantoor postcodecheck Nederland kent 31 zorgkantoorregio’s. Met de postcodecheck kunt u uw zorgkantoor vinden. Vul uw postcode in, of de postcode voor de persoon waarvoor u een zorgkantoor zoekt, en u ziet direct bij welk zorgkantoor u moet zijn en hoe u dit zorgkantoor kunt bereiken.
Waar zitten de zorgkantoren?
De adressen van de zorgkantoren zijn te vinden via de website van Zorgverzekeraars Nederland. Op de site van de zorgverzekeraar staat met welk zorgkantoor de verzekeraar samenwerkt.
Welke zorgkantoren zijn er in Nederland?
36 zorgkantoren in Nederland 6 . 9
- Zorgkantoor Zaanstreek / Waterland. Zorgkantoor.
- Zorgkantoor Friesland. Zorgkantoor.
- Zorgkantoor Zuid-Oost Brabant. Zorgkantoor.
- Zorgkantoor Utrecht. Zorgkantoor.
- Zorgkantoor Zwolle. Zorgkantoor.
- Zorgkantoor Noord- en Midden-Limburg.
- Zorgkantoor Midden-Brabant.
- Zorgkantoor Noord-Oost Brabant.
Wie betaalt wat in de Wlz?
Gemeenten betalen de inkomensafhankelijke Wlz-premie voor bijstandsontvangers. Het UWV betaalt de inkomensafhankelijke Wlz-premie voor mensen die een WW- of WIA-uitkering krijgen. Werkgevers betalen de inkomensafhankelijke Wlz-premie voor werknemers. Het Rijk stelt vast wat de Wlz-zorg mag kosten (macrobudget).
Wat valt onder de Wet Langdurige zorg?
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Bekijk veelgestelde vragen over de zorg en het coronavirus.
Hoeveel zorgkantoren zijn er in Nederland?
Er zijn 31 zorgkantoren in Nederland. Deze regelen voor alle inwoners de langdurige zorg.
Wat is een Wlz uitvoerder?
De Wlz-uitvoerders zijn verantwoordelijk voor de informatieverstrekking aan burgers, cliëntondersteuning, zorgbemiddeling, de inkoop van langdurige zorg, controle van declaraties en betalingsopdrachten aan het CAK.