Wat doet een dermatoloog bij acne?

Wat doet een dermatoloog bij acne?

De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.

Wat is het werk van een dermatoloog?

Dermatologie is een medisch specialisme dat vooral is gericht op aandoeningen van de huid, nagels en haar. De dermatoloog doet zowel de diagnostiek als de behandeling van huidziekten. Veelvoorkomende huidaandoeningen zijn eczeem, psoriasis en huidkanker.

Waarom voelt het uitknijpen van een puist goed?

In feite druk jij een klein wondje open tot een grotere wond. Hierdoor zie je ook vaak wat bloed meekomen. Littekens zijn doorgaans blijvend en laten je huid er onzuiver uitzien. Met puisten uitknijpen zorg je er dus eigenlijk voor dat je huid er alleen nog maar langer onzuiver blijft uitzien.

Wat kan je thuis doen tegen acne?

Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.

Wat werkt het beste tegen puistjes?

Bij de apotheek zijn vrij verkrijgbare medicijnen tegen acne te koop. Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken.

Waar kijkt een dermatoloog naar?

Als u op de afdeling Dermatologie wordt gezien kijken we naast de plek of plekken waar het om gaat ook de rest van uw gehele huid na. Vaak vinden we bij toeval namelijk ook andere plekken. De dermatoloog gebruikt bij het onderzoek van de huid vaak een speciaal vergrootglas (dermatoscoop).

Kan je zonder verwijzing naar een dermatoloog?

De dermatoloog is een specialist en heeft altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Omdat dit valt onder de basisverzekering is de huisarts of een andere specialist de enige die deze verwijzing dus kan geven. De basisverzekering valt ook onder het eigen risico.