Inhoudsopgave
Wat doet de kernmembraan?
Het kernmembraan scheidt de chromosomen van het omringende cytoplasma. In het membraan bevinden zich openingen, de kernporiën, die het transport van moleculen tussen het cytoplasma en kernplasma mogelijk maken. Door de aanwezigheid van een kernenvelop ontstaat een eigen milieu binnen de celkern.
Waar bevind zich het meeste DNA van een organisme?
Bij Eukaryoten (de “hogere” organismen zoals planten, dieren, schimmels en protisten) bevindt zich het belangrijkste DNA in de celkern (nucleus – vandaar ook nucleïnezuur). Daarnaast is er DNA in de mitochondriën (het mtDNA) en de eventueel aanwezige plastiden (het cpDNA).
Waar wordt DNA aangetroffen?
In eukaryote organismen bevinden de chromosomen met het DNA zich in de celkern. Daarnaast is er ook DNA aanwezig als mitochondriaal DNA in de mitochondriën in de vorm van circulaire chromosomen, en bij planten daarnaast ook in plastiden (zoals bladgroenkorrels).
Wat is de Kernenvelop?
De celkern (nucleus) ligt in het cytoplasma van de cel en is het informatie- en besturingscentrum van de cel. De celkern is het organel in de cel, waarin de erfelijke informatie (DNA) is opgeslagen. Het kernmembraan (kernenvelop) om de celkern is verbonden met het membraan van het ruw endoplasmatisch reticulum (ER).
Welke organismen hebben DNA?
prokaryotische organellen en celcomponenten
Organel / eiwitcomplex | Voornaamste functie |
---|---|
Magnetosoom | magnetoceptie voor oriëntatie |
Nucleoïde | opslag en onderhoud van DNA, vorming van RNA |
Pilus | Adhesie voor conjugatie van DNA |
Plasmide | uitwisseling van DNA |
Waar vindt de politie DNA sporen?
Waar zijn DNA-sporen te vinden? In principe kan men overal DNA-sporen vinden. In de eerste plaats wordt het voorwerp onder- zocht dat vermoedelijk werd gebruikt om de misdaad te plegen. Ook het lichaam van het eventuele slachtoffer wordt zorgvuldig op spo- ren onderzocht.
Wat is eukaryote celbouw?
Eukaryoten hebben een andere celbouw dan prokaryoten, de organismen in de twee bacteriële domeinen. Eukaryote cellen hebben interne celstructuren die omgeven zijn door een membraan. Voorbeelden van dergelijke structuren zijn de celkern, het golgi-apparaat en mitochondrieën.
Wat is eukaryote celkern?
Eukaryote cellen hebben interne celstructuren die omgeven zijn door een membraan. Voorbeelden van dergelijke structuren zijn de celkern, het golgi-apparaat en mitochondrieën. De aanwezigheid van een celkern vormt de minimumvoorwaarde voor een organisme om überhaupt als eukaryoot geclassificeerd te worden.
Wat is het verschil tussen pro en eukaryoten?
Het belangrijkste verschil tussen prokaryoten en eukaryoten, is dat prokaryoten geen celkern hebben en eukaryoten wel. In eukaryoten ligt het DNA opgeborgen in de celkern. Doordat de celkern in prokaryoten ontbreekt, ligt het DNA los in het cytoplasma, niet door een membraan gescheiden van de rest van de celinhoud.
Wat zit er in eukaryotische cellen?
In eukaryotische cellen, zoals de hier afgebeelde maiscel, bevindt het DNA zich in de kern (= nucleus), de mitochondria en de chloroplasten (= bladgroenkorrels) (komen alleen voor bij planten en sommige protisten). De kern bevat het meeste DNA. Het komt voor in dit compartiment in de vorm van lineaire chromosomen die tezamen het genoom vormen.