Wat doet cognitieve gedragstherapie?

Wat doet cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een behandeling die je samen met een therapeut doet. Cgt is actief en doelgericht: je gaat je eigen gedrag en gedachten onderzoeken en aanpassen. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen. Bij volwassenen en kinderen.

Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af.

Wie kan cognitieve gedragstherapie geven?

Via cognitieve gedragstherapie leert men via inzichten het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een psycholoog of psychiater en door opdrachten thuis te doen.

Hoeveel sessies psychiater?

Voor de doelgroep kinderen en jongeren: maximum 10 individuele sessies of maximum 8 groepssessies per jaar. Voor de doelgroep volwassenen: maximum 8 individuele sessies of maximum 5 groepssessies per jaar.

Wat zijn kenmerkende onderdelen van cgt in de praktijk?

Binnen gedragstherapie brengen therapeut en cliënt eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin die voorkomen in kaart. Vervolgens wordt samen met de cliënt op zoek gegaan naar beter passende gedragspatronen om te reageren op die omstandigheden. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan.

Wat als cognitieve gedragstherapie niet werkt?

Mochten de resultaten van cognitieve therapie onverhoopt onvoldoende resultaat opleveren, dan wordt de behandeling aangevuld met bijvoorbeeld specifieke interventies om met angst te leren omgaan (‘angsthantering of ‘anxiety-management’), gestructureerde ontspanningsoefeningen (’toegepaste ontspanning’of ‘applied …