Wat doen planten voor de mens?

Wat doen planten voor de mens?

Want planten maken zuurstof, reinigen water en houden het vast, en planten vormen de basis van onze complete voedselketen. Ze doen dit heel stilletjes en altijd, dus zijn wij vaak geneigd om te vergeten dat zo’n rustige boom, of kleine kamerplant eigenlijk keihard voor ons aan het werk is.

Welke planten zijn belangrijk voor het leven op aarde?

De planten vormen ook samen een rijk, wat belangrijk is bij de indeling van organismen. Planten groeien bijna overal. De meeste planten komen voor op het land, maar planten kunnen ook in het water groeien. Planten zijn belangrijk voor het leven op aarde. Zonder planten zou dit niet kunnen bestaan.

Wat kun je eten van planten?

Bijna al ons eten komt van planten, vooral fruit en groente, maar zelfs vlees, want wij eten vlees van plantenetende dieren (herbivoren). Ook kun je van planten allerlei andere dingen maken. Van het hout van bomen kun je bijvoorbeeld kasten maken en van het katoen van de katoenplant kun je weer broeken maken. Planten zijn door de natuur gemaakt.

Wat zijn de voordelen van planten?

Want planten maken zuurstof, reinigen water en houden het vast, en planten vormen de basis van onze complete voedselketen. Ze doen dit heel stilletjes en altijd, dus zijn wij vaak geneigd om te vergeten dat zo’n rustige boom, of kleine kamerplant eigenlijk keihard voor ons aan het werk is. Geen mens kan dus leven zonder planten!

Wat is de levensduur van planten?

De levensduur van planten kan heel erg verschillen, vooral per soort. Sommige planten leven maar een jaar of zelfs maar een paar maanden, dit heet eenjariggoed. Dit betekent dus dat het elk jaar opnieuw ontstaat en doodgaat. Vaak zijn kleinere planten, zoals de bosviool, eenjariggoed.

Waarom kopen mensen planten?

Het is een persoonlijk cadeau en staat voor langdurige vriendschap. De beleving is dat elke keer als de ontvanger naar de plant kijkt, hij/zij denkt aan de persoon die deze cadeau heeft gedaan.

Wat geven planten af?

Overdag doen planten aan fotosynthese: ze nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof af. Maar ’s nachts gebeurt het omgekeerde en geven de planten CO2 af. Bij dat proces – respiratie genoemd – komt zes keer meer CO2 vrij dan door de verbranding van fossiele brandstoffen.

Waarom zijn planten duur?

Toch is de de zeldzaamheid van de plant niet de volledige reden voor de dure prijs van de plant. Het zit hem namelijk vooral in de vraag en het aanbod van de plant. Goede vraag: gaan goedkope kamerplanten sneller dood dan dure kamerplanten? Als veel mensen zo’n plant willen kan de verkoper gaan spelen met de prijs.

Waarom tuinplanten?

De zuurstof is goed voor onze leefomgeving en het maakt het ademhalen efficiënter. Daarbij maakt het in en uitademen van de plant de lucht vochtiger. Planten die veel water drinken kunnen de luchtvochtigheid tot wel 15% verhogen. En en vochtige lucht is weer beter voor onze huid en luchtwegen.