Inhoudsopgave
- 1 Wat doe je als een katheter niet loopt?
- 2 Kan je douchen met een katheter?
- 3 Wat gebeurt er na het inbrengen van een katheter?
- 4 Kan een katheter een blaasontsteking hebben?
- 5 Kan niet plassen na verwijderen katheter?
- 6 Waarmee Katheterballon vullen?
- 7 Welke complicaties kunnen optreden bij het inbrengen van een blaaskatheter?
Wat doe je als een katheter niet loopt?
Loopt de katheter niet (gedurende 2 à 3 uur geen urine) ondanks bovenstaande adviezen dan is het mogelijk dat de katheter verstopt zit. Knijp dan in de katheterslang, soms komt de urinestroom dan weer op gang. Zijn de klachten hiermee niet verholpen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Kan je douchen met een katheter?
Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
Wanneer gebeurt het vervangen van de katheter?
Vervangen van de katheter . Het vervangen van de katheter zelf gebeurt op advies van uw arts. Meestal wordt de katheter tussen de 4 en 12 weken vervangen. Dit is afhankelijk van de soort katheter, het afvloeien van urine (mate van doorstroom) en eventuele ‘neerslag’.
Wat gebeurt er na het inbrengen van een katheter?
In het begin kan er na het inbrengen van de katheter wat bloed in de urine zijn. Ook bij het langdurig gebruik van een katheter kan er door irritatie een spontane bloeding ontstaan. Meestal stopt dit vanzelf. Als de urine langer dan 24 uur troebel of bloederig blijft kunt u een blaasontsteking hebben. Dit geldt vaak bij een pijnlijke onderbuik
Kan een katheter een blaasontsteking hebben?
In het begin kan er na het inbrengen van de katheter wat bloed in de urine zijn. Ook bij het langdurig gebruik van een katheter kan er door irritatie een spontane bloeding ontstaan. Meestal stopt dit vanzelf. Als de urine langer dan 24 uur troebel of bloederig blijft kunt u een blaasontsteking hebben.
Waardoor loopt urine niet af?
Als er geen urine meer in de opvangzak loopt, controleert u de volgende dingen: Zit er een knik in de katheter en/of opvangzak? Zit uw broek te strak waardoor de slang afgekneld wordt en de urine niet kan weglopen? Hangt de opvangzak wel lager dan uw blaas?
Kan niet plassen na verwijderen katheter?
Lukt het niet om spontaan te plassen of blijft er te veel urine achter in de blaas na het plassen? Dan kan u eventueel 1 keer gekatheteriseerd worden. Dit is 1 keer de blaas leeg maken met een katheter.
Waarmee Katheterballon vullen?
Voor het vullen van de ballon mag alleen aquadest of steriel water gebruikt worden. Kraanwater, fysiologisch zout en lucht zijn geen alternatief. Op de katheter staat het volume van het ballonnetje aangegeven, bijv. ‘5-15 ml’.
Hoe snel plassen na verwijderen katheter?
Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als ’s nachts.
Welke complicaties kunnen optreden bij het inbrengen van een blaaskatheter?
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals:
- Urineweginfecties.
- Blaaskramp.
- Lekkage of verstopping van de katheter.