Wat betekent te hoog ferritine?

Wat betekent te hoog ferritine?

De hoeveelheid ferritine in je bloed zegt iets over de hoeveelheid opgeslagen ijzer in je lichaam. Als je ferritinegehalte te laag is, kun je te weinig ijzer in je lichaam hebben. Bij een te hoog ferritinegehalte heb je mogelijk te veel ijzer. In beide gevallen kun je daar last van hebben.

Wat als transferrine saturatie te laag is?

De transferrineconcentratie in het serum is verlaagd bij pathologische ijzerstapeling, gestoorde eiwitproduktie en eiwitverlies. Een verhoogde waarde wordt gevonden bij ijzerdeficiëntie.

Wat doet transferrine?

Transferrine is een transporteiwit. Het wordt gemaakt in de lever en vervoert ijzer in het bloed.

Wat te doen bij een te hoog ijzergehalte?

Er bestaat geen behandeling die primaire hemochromatose kan genezen omdat de erfelijke aanleg niet genezen kan worden. Er bestaat echter wel een behandeling die ijzerstapeling tegen gaat. Dit is aderlating. Aderlating is het aftappen van bloed, waardoor het overtollige ijzer in het bloed het lichaam kan verlaten.

Wat betekent transferrine saturatie?

De transferrineverzadiging, transferrinesaturatie of ijzerverzadingsfractie geeft aan welk percentage van het serumeiwit transferrine is verzadigd met ijzer; het is geen afspiegeling van de verzadiging van het lichaam met ijzer.

Hoe transferrine verhogen?

Transferrine is een negatief acutefaseproteïne en is dus verlaagd bij ontstekingen en maligniteiten. Het transferrine is verhoogd bij een toegenomen behoefte aan ijzer of bij een ijzertekort, en normaal of verlaagd bij aandoeningen die een ACD kunnen veroorzaken.

Wat is transferrine waarde?

Transferrine is het transporteiwit voor ijzer. De waarden ervan zijn verhoogd bij een toegenomen behoefte aan ijzer of bij een ijzertekort. Transferrine is een negatief acutefaseproteïne en is dus verlaagd bij ontstekingen en maligniteiten.

Hoe kom je aan te hoog ijzergehalte?

Als u te veel ijzer in uw bloed heeft, kan dat door erfelijke ijzerstapeling komen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontsteking of overgewicht. Daarom onderzoekt de arts u, zoals uw lengte en gewicht en de kleur van uw huid. De arts kijkt ook naar andere waarden in uw bloed.

https://www.youtube.com/watch?v=mwcw8TXe2J0