Wat betekent hypermetropie?

Wat betekent hypermetropie?

Hypermetropie noemt men in de volksmond verziendheid. Bij hypermetropie is de breking niet sterk genoeg, waardoor een beeld achter het netvlies wordt geprojecteerd in plaats van op het netvlies.

Wat gebeurd er met je ogen als je ouder wordt?

Naarmate we ouder worden wordt onze lens minder flexibel en kan ze minder gekromd worden. Hierdoor verzwakt het vermogen om te accommoderen, waardoor ook het maximale verschil in lichtbreking afneemt.

Hoe krijg je astigmatisme?

Eenvoudig gezegd, is astigmatisme een aandoening die voortkomt uit een hoornvlies of lens die is uitgerekt tot een onregelmatige vorm. In plaats van rond zijn de hoornvliezen van mensen met astigmatisme vaak ellipsvormig. Dat veroorzaakt een refractiefout, waardoor het licht dat in je ogen binnenkomt vervormt.

Wat is een Vertebril?

Verte brillen Een vertebril bevat glazen die alleen voor veraf corrigeren. De bril is bedoeld om op afstand beter te kunnen zien. Bij een vertebril hebben de glazen een bepaalde sterkte (ook wel Sfeer genoemd) om de mate van bijziendheid te corrigeren.

Wat zijn myopie en hypermetropie?

Er zijn dus verschillende refractie afwijkingen mogelijk: bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie), cilindrische afwijkingen (astigmatisme). Hierdoor ontstaat een onscherp beeld op het netvlies, hetgeen te corrigeren is met bijv. een bril.

Hoe ontstaat van beide ogen een scherp beeld?

Bij het normale oog zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte op het netvlies een scherp beeld ontstaat. Scherp stellen voor dichtbij gebeurt door het instellen van de ooglens; dit heet accommoderen.

Wat is een myopie?

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.