Wat betekent het als je bloedwaarden te laag zijn?

Wat betekent het als je bloedwaarden te laag zijn?

Bij bloedarmoede (anemie) heb je te weinig rode bloedcellen of werken ze niet goed. Er zijn verschillende oorzaken, waarvan de meest voorkomende een ijzertekort en vitamine B12-tekort zijn. In zeldzame gevallen ligt er een erfelijke aandoening aan bloedarmoede ten grondslag, zoals sikkelcelanemie of thalassemie.

Welke bloedcellen zijn te weinig aanwezig bij bloedarmoede?

Wat is het? We spreken over bloedarmoede als er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten, waardoor er ook te weinig hemoglobine aanwezig is. Hemoglobine is een eiwit dat de bloedcellen hun rode kleur geeft. Het dient om zuurstof te binden en via de rode bloedcellen overal in het lichaam rond te brengen.

Wat is de belangrijkste oorzaak van bloedarmoede?

Lees ook:   Wat kost een Escalade?

Soms komt het ijzertekort door onvoldoende ijzer in de voeding (met name vlees en vis). Een andere oorzaak van bloedarmoede is een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Dat komt meestal door een fout in het lichaam, waardoor vitamine B12 en foliumzuur niet worden opgenomen.

Hoe snel herstel je van bloedarmoede?

Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. Bloedtransfusie gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.

Wat is het verschil tussen bloedarmoede en ijzertekort?

De meest voorkomende vorm van bloedarmoede ontstaat door een ijzertekort. Dit tekort aan ijzer komt vooral voor bij overmatig bloedverlies bij de menstruatie.

Wat kun je zelf doen tegen bloedarmoede?

Bij een ijzertekort zal ijzer toegediend worden. Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden. Bloedtransfusie gebeurt enkel bij personen met zeer ernstige bloedarmoede.

Lees ook:   Waar liggen de Dolomieten in Oostenrijk?

Waardoor kan ijzertekort ontstaan?

IJzertekort kan onder andere ontstaan door chronische ziekten, een ijzerarm voedingspatroon en een stoornis in het opnemen van ijzer. Voor een goede behandeling is het belangrijk om de oorzaak van het ijzertekort vast te stellen. Eventueel kunnen ijzersupplementen een tekort verhelpen.