Inhoudsopgave
Waarvan krijg je koolstofmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig aanvoer van zuurstof is. Dit kan het geval zijn in een slecht geventileerde ruimte of bij slecht onderhouden of verkeerd aangesloten gasgestookte toestellen.
Wat is een onvolledige verbranding?
Onvolledige verbranding. Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is.
Wat is de meest voorkomende verbranding?
De eenvoudigste verbranding is die van gasvormige brandstoffen. Zowel de brandstof als de oxidator (doorgaans zuurstof in lucht) zijn dan gasvormig, zodat ze goed mengen en homogeen reageren. Goed bekend is aardgas als brandstof. De meest voorkomende reactie bij deze verbranding is: CH 4 + 2 O 2 → CO 2 + 2 H 2 O.
Wat is een verbranding met een vloeibare brandstof?
Ingewikkelder is de verbranding met een vloeibare brandstof. In de regel moet die brandstof eerst tot een gas of tot een nevel overgaan voordat verbranding kan optreden. Zo zal benzine of diesel verstoven worden in een verbrandingskamer. Ook stookolie zal verdampen door de hitte van de verbranding.
Hoeveel mensen overlijden er jaarlijks in Nederland aan een koolstofmonoxidevergiftiging?
Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Naar schatting van de Onderzoeksraad is het werkelijke aantal slachtoffers 3 tot 5 keer groter. Dit komt doordat koolmonoxidevergiftiging vaak niet erkend en/of herkend wordt.
Hoeveel mensen sterven aan CO vergiftiging?
Het afgelopen jaar zijn in ons land 29 mensen overleden aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging, tegenover 21 dodelijke slachtoffers in 2018. Het aantal ongevallen met CO-vergiftiging is licht gedaald.
Wat is chronische vergiftiging?
Chronische vergiftiging is het gevolg van (jaren)lange opname van kleinere hoeveelheden van een vergif. Het slachtoffer krijgt vage klachten die langzaam steeds ernstiger worden. Het is vaak moeilijk hier een effectieve behandeling voor te geven daar het vergif vaak al in het hele lichaam is doorgedrongen.
Wat is vergiftiging of intoxicatie?
Vergiftiging of intoxicatie is de toestand die ontstaat na het in- of opnemen van een voldoende hoeveelheid van een vergif om symptomen te veroorzaken. De wetenschap die vergiftigingen bestudeert is de toxicologie.
Wat is een acute vergiftiging?
Voorbeelden van acute vergiftigingen zijn bijvoorbeeld een drugoverdosis, een koolstofmonoxidevergiftiging, een slangenbeet of executie door middel van een dodelijke injectie. Chronische vergiftiging is het gevolg van (jaren)lange opname van kleinere hoeveelheden van een vergif.
Hoe kan vergiftiging plaatsvinden?
Vergiftiging kan op 3 manieren plaatsvinden. Via inademing, spijsvertering (opeten of opdrinken) of doordat het door de huid opgenomen wordt. Sommige giftige stoffen werken op meerdere manieren. De giftige stof kan zijn in een vaste stof, een vloeibare stof, of een gas. Voorbeelden van giftige stoffen: