Waaruit bestaat de meniscus?

Waaruit bestaat de meniscus?

Een meniscus is een schijfje van kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er 2 tussen het bovenbeen en het onderbeen. De schijfjes zijn belangrijk om de knie soepel te kunnen bewegen. Ze vangen ook schokken op.

Wat is een Discoide meniscus?

Een discoide meniscus is een afwijkend gevormde meniscus (het kraakbeen dat als kussen tussen de botten in de knie fungeert), die bij 1% tot 3% van alle mensen voorkomt. De aandoening is het resultaat van de afwijkende vorm van de meniscus gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder.

Kan een meniscus vervangen worden?

Afhankelijk van het type scheur of letsel van de meniscus, kunnen verschillende behandelingen uitgevoerd worden: verwijderen van het gescheurde deel van de meniscus, hechten van de meniscusscheur, vervanging van een deel van de meniscus met een kunstmeniscus of een meniscustransplantatie.

Kun je leven zonder meniscus?

Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden. Beperkt een voetballer zich na een volledig verwijderde meniscus tot rustige sporten zonder extreme draaimomenten, dan kan de knie gedurende tientallen jaren in een goede conditie blijven.

Wat is extrusie knie?

Extrusie wil zeggen dat de donormeniscus naar buiten, over het tibiaplateau, wordt geperst. De juiste maat van de donormeniscus kan bepaalde worden aan de hand van een MRI, CT-scan, of röntgenfoto. Wanneer een meetfout van 5mm wordt geaccepteerd is er geen verschil tussen MRI en röntgenfoto.

Waarom meniscus niet opereren?

Mensen ouder dan 45 jaar met knieklachten en een scheur in hun meniscus worden daaraan vaak geopereerd. Maar een behandeling met fysiotherapie heeft hetzelfde effect en is daardoor te prefereren, laten onderzoekers van het OLVG zien.

Welk gevolg heeft het verwijderen van de meniscus?

Het verwijderen van de gehele meniscus komt bijna niet voor. Omdat een deel van de meniscus verwijderd wordt, neemt het druk op het kraakbeen toe met 100 tot 400%. Dit resulteert een vroegere slijtage van het kraakbeen, en leidt tot artrose binnen 15 jaar na de meniscusoperatie.