Inhoudsopgave
Waarom worden uiterwaarden uitgegraven?
Doorstroming van de rivier In Nederland wordt dat natuurlijke proces beperkt voor de scheepvaart en de veiligheid van bewoners in het gebied. Als begroeiing in de uiterwaarden de doorstroming belemmert van het rivierwater naar zee, verwijderen we deze.
Wat zijn de uiterwaarden?
Uiterwaarden horen bij het rivierenlandschap. Het zijn de stukken grond tussen het zomerbed van een rivier en de hoge winterdijk. Bij hoogwater mogen ze onderstromen. Op deze manier wordt voorkomen dat de mensen die achter de dijken wonen natte voeten krijgen.
Welke rivieren overstroming?
Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Overstromingen in ons land ontstaan niet alleen vanuit de zee, maar ook vanuit rivieren. Door een toename in piekafvoer door meer neerslag stroomopwaarts neemt de kans op overstroming vanuit rivieren ook toe.
Heeft de Maas uiterwaarden?
De Maasuiterwaarden liggen niet allemaal aan elkaar vast. Maar in totaal zijn deze gebieden bijna 70 kilometer lang. Iedere uiterwaard is weer anders. Sommige zijn ruig, er zijn nog landbouwgronden en op andere plekken vind je nog zandplaten langs de dijk.
Wat is het verschil tussen een zomerdijk en een winterdijk?
Anders dan de zomerdijk is de winterdijk hoog genoeg om de hoogst voorkomende waterstanden tegen te houden. De winterdijk hoeft dus alleen water te keren bij hoge afvoeren, bij normale situaties keren de zomerkades het water. Bij hoge afvoeren stroomt al het water over de zomerkade, waardoor de uiterwaarden vollopen.
Wat is een uiterwaardvergraving?
Uiterwaardvergraving. De afgelopen eeuwen zijn uiterwaarden hoger komen te liggen door het aanslibben van onder meer zand en klei. Door uiterwaarden af te graven, geven we de rivier bij hoogwater meer ruimte.
Wat is de functie van een rivier?
Een rivier is een natuurlijke waterloop en fungeert als het zichtbare afvoersysteem van het overtollige water in een bepaald gebied. Elke rivier ligt in een stroomgebied. Dat is het totale omringende gebied waarbinnen al het overtollige water via die ene rivier wordt afgevoerd.
Hoe ontstaan uiterwaarden?
Hoe zijn de uiterwaarden ontstaan? In het verleden hadden rivieren de vrije loop: de oevers vormden een coulisselandschap, met oeverwallen, boerderijen, ooibossen en zandstrandjes. Bij hoogwater kon de rivier breed over het land uitwaaieren. Het waterpeil steeg daardoor in de regel maar een paar decimeter.