Inhoudsopgave
Waarom werd Batavia gesticht?
De stad ontstond als havenplaats ten tijde van het hindoeïstische koninkrijk Soenda (Pajajaran) in de 14e eeuw en heette oorspronkelijk Sunda Kelapa. De stad werd op 22 juni 1527 door Fatahillah van het sultanaat Demak veroverd, wat beschouwd wordt als de officiële stichtingsdatum van de stad.
What was the first Dutch trading post in Indonesia?
Also in 1603 the first permanent Dutch trading post in Indonesia was established in Banten, West Java, and in 1611 another was established at Jayakarta (later “Batavia” and then “Jakarta”). In 1610, the VOC established the post of Governor General to more firmly control their affairs in Asia.
Who is the author of the Dutch East India Company?
^ Harman, Graham (2016), ‘Part Two: The Dutch East India Company,’; in Immaterialism: Objects and Social Theory, by Graham Harman. (John Wiley & Sons, 2016, ISBN 978-1-5095-0096-3 ), pp. 35–114
What are some interesting facts about the Dutch East India Company?
It was VOC people who established and developed first urban areas in the history of Taiwan (Tainan) and South Africa (Cape Town and Stellenbosch). Founded in 1602, the Dutch East India Company (VOC), started off as a spice trader. In the same year, the VOC undertook the world’s first recorded IPO.
Hoe heette Batavia eerst?
Jayakarta wordt Batavia en heet nu Jakarta Als het aan Coen had gelegen, zou de nieuwe VOC-hoofdstad Nieuw-Hoorn heten, naar zijn geboortestad. In een resolutie beslissen de Heren Zeventien anders: ze noemen de stad Batavia. Batavia ontwikkelde zich tot de belangrijkste stapelmarkt in Zuid-Oost Azië.
Hoe komt de Batavia aan zijn naam?
Spiegelschip de Batavia De echte Batavia is in 1628 gebouwd in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op de Peperwerf in Amsterdam. De naam Batavia komt van de hoofdvestiging Batavia op Java, wat wij nu kennen als Jakarta.
Wie stichten Batavia?
Het hoofdkwartier van de VOC in Indonesië werd Batavia, op het eiland Java. De stad is in 1619 gesticht door Jan Pieterszoon Coen. In het Kasteel Batavia zetelde de Hoge Regering, het centrale bestuur van de VOC in Indonesië. De VOC had nooit de bedoeling om in Indonesië een vestigingskolonie te stichten.
Wat haalde de VOC in Batavia?
De belangrijkste specerijen waren voor de VOC: peper, kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat. Deze exotische kruiden leverde in Europa veel geld op. Nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Toen Europeanen de specerijen uit Azië net hadden ontdekt, werden de specerijen veel gebruikt als medicijn.