Inhoudsopgave
Waarom komt sushi uit Japan?
Sushi startte in Japan ooit als street food, maar werd dankzij de rijke variatie aan vis in met name de baai van Tokio gecombineerd met de ambachtelijk georiënteerde houding van de Japanners een echte delicatesse. Aan het begin van de negentiende eeuw kreeg in Tokio de tegenwoordige sushi zijn vorm.
Welke sushi eten ze in Japan?
Sushi en sashimi zijn in Japan nog steeds een van de meest populaire gerechten. Er zijn allerlei soorten sushi. De bekendste zijn de nigiri (plakjes vlees of vis op rijst) en de maki (rijst met stukjes vis en/of groente in nori (zeewier) gerold). Sushi heb je in alle soorten en maten.
Hoe werkt sushi?
Meestal bestaan maki uit een of twee soorten vis en groente die samen met rijst in een blad geroosterd zeewier zijn gerold, waarna de rol in hapgrote porties wordt gesneden. Het eten van maki is meestal een goede manier om met sushi te beginnen voor mensen die een beetje opzien tegen het eten van rauwe vis.
Hoe eten ze sushi in Japan?
In principe is sushi al ready-to-eat. Maar als je ‘m toch wilt dippen, dan moet het dus andersom. Je dipt bij nigiri alleen je vis (of andere topping) licht in de sojasaus. Het is dus niet de bedoeling dat je je sushi verdrinkt in de sojasaus en je om de twee stukjes je saus moet bijvullen (oeps, guilty).
Hoe lang bestaat sushi in Japan?
De sushi zoals we die vandaag de dag kennen, vindt zijn oorsprong in het huidige Tokyo van begin negentiende eeuw. Mensen konden zich meer veroorloven waardoor versere zoetwatervis populair werd. In deze tijd werd er volop geëxperimenteerd met andere zeevruchten en groente die in de sushi werden verwerkt.
Wat is er nou lekker aan sushi?
Wat maakt sushi zo lekker? Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten, naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.
Hoe moet je nou sushi eten?
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.