Inhoudsopgave
- 1 Waarom is regelmatig oefenen met ontruiming nodig?
- 2 Wat is een belangrijk uitgangspunt bij een ontruiming?
- 3 Welke Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een ontruimingsprocedure?
- 4 Welke zaken controleert een BHV er volgens een interne Inzetprocedure in het te ontruimen deel?
- 5 Hoe vaak BHV oefening?
Waarom is regelmatig oefenen met ontruiming nodig?
Ook bij een stroomuitval moet een ontruiming vlot kunnen verlopen. Een plan is mooi, maar de praktijk maakt pas duidelijk of het werkt. Oefen daarom met enige regelmaat een ontruiming. Door zo’n oefening weet iedereen wat te doen bij een ontruiming en wordt duidelijk of een plan moet worden aangepast.
Wat is een belangrijk uitgangspunt bij een ontruiming?
Het doel van de inzet van een ontruiming is te zorgen dat er niemand meer in het pand aanwezig is en het gebouw veilig wordt achtergelaten. Het personeel en/of bezoekers zal gealarmeerd worden door de slow-whoop en neemt persoonlijke spullen mee en gaat naar de verzamelplaats. Men verlaat het gebouw in normaal tempo.
Wat is het doel van een ontruimingsoefening?
De hoofdzaak van een ontruimingsoefening is uw medewerkers te trainen, hoe zij en de eventueel aanwezige bezoekers het pand via een korte weg en op een veilige manier volgens het bedrijfsnoodplan van het bedrijf dienen te verlaten, wanneer het ontruimingsalarm in werking is gesteld.
Hoeveel keer per jaar oefen je een ontruiming?
Het NIBHV hanteert als richtlijn om 1x per jaar een ontruimingsoefening te houden. 112BHV kan uw BHV’ers begeleiden en ontruimingsoefeningen organiseren.
Welke Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een ontruimingsprocedure?
BHV.NL adviseert dat ieder bedrijf in elke branche, groot of klein, met of zonder brandmeldinstallatie, in de binnenstad of op een industrieterrein, de rollen en taken helder heeft in geval van calamiteiten in de vorm van een ontruimingsplan en regelmatig een ontruimingsoefening doet.
Welke zaken controleert een BHV er volgens een interne Inzetprocedure in het te ontruimen deel?
Wordt een BHV’er gealarmeerd voor een ontruiming, dan wordt er gehandeld volgens een interne inzetprocedure. In die procedure staan de volgende zaken: Veilig stellen van de eigen werkplek van de BHV’er. Zich herkenbaar maken als BHV’er, bijvoorbeeld door een BHV-hesje of armband.
Wat moet je doen bij een bommelding?
Blijf rustig, raak niet in paniek. Start na opdracht gecoördineerde ontruiming richting verzamelplaats. Laat mensen zoveel mogelijk hun tassen/bagage meenemen. Indien de ontruiming en controle gereed is, geeft men dit door aan de verantwoordelijke Beveiliging.
Waarom moet u als BHV er de vluchtroutes precies kennen?
– De BHV-er moet de vluchtroutes kennen (van zijn afdeling/etage), zodat deze de aanwezigen altijd een veilig vluchtroute kan aanwijzen. – De BHV-er heeft aandacht voor crowd control: Beheersen van de mensenstroom om paniek en gevaarlijke situaties te voorkomen.
Hoe vaak BHV oefening?
Bijna alle bedrijven hanteren de regel van 1x per jaar een BHV training volgen. Het is aan de werkgever om te bepalen of dat voldoende is. Het is niet wettelijk vastgelegd dat dit ook echt 1x per jaar is en of je een boete krijgt als dit niet zo is.