Waarom een G Tube?

Waarom een G Tube?

Een G-tube wordt op zijn plaats gehouden door een ballonnetje gevuld met water aan de binnenzijde van uw maag. Een G-tube wordt ingebracht op de afdeling Radiologie, omdat we bij het plaatsen gebruik maken van echo- en röntgenapparatuur.

Wat is een J PEG sonde?

Wat is een PEG-J sonde? De Peg-J sonde is een katheter (een dun slangetje) die met behulp van een endoscoop en een sneetje in de buikwand in de maag wordt geplaatst. De plaatsing van de sonde wordt onder lokale verdoving en – indien medisch verantwoord– onder lichte sedatie (= slaap) uitgevoerd.

Waarom een maagsonde?

De sonde is meestal voor het toedienen van sondevoeding. Dit geldt vooral voor patiënten aan de beademing, die vanwege de beademingsbuis niet normaal kunnen eten en drinken. Ook niet beademde patiënten worden vaak via een maagsonde gevoed, bijvoorbeeld bij slikproblemen of ernstige zwakte.

Hoe vaak moet een PEG J sonde worden gedraaid?

‘Draaien en Dompelen’ Draaien: draai 1 keer per dag u de PEG-sonde helemaal rond in het kanaal. Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug.

Waar moet je opletten bij een maagsonde?

Controleer de positie van de sonde direct na het inbrengen:

  • inspecteer de mond-/keelholte om te controleren of de sonde daar niet opgekruld zit.
  • meet de pH van vocht (zie onder ‘werkwijze pH-meting’)
  • controleer het markeringspunt en de bevestiging (zie onder ‘werkwijze visuele controle’)

Welke soorten PEG sondes zijn er?

Je hebt verschillende varianten van de PEG. De PEG waarbij de sonde in de maag ligt is de standaard PEG. De sonde kan via de maag worden doorgeschoven naar de twaalfvingerige darm, dit noemt men de PEG duodenum. En ten slotte kan de sonde worden doorgeschoven naar de dunne darm, dit wordt een PEG jejunum genoemd.

Waarom mag je een PEG sonde niet draaien?

Dompelen PEG(J)-sonde Hiermee wordt voorkomen dat het inwendige plaatje dat in de maag zit in het maagslijmvlies vast gaat groeien. De sonde mag niet gedraaid worden! De dunnere sonde die door de PEG- sonde heen is gevoerd kan hierdoor namelijk terug krullen naar de maag.

Wie brengt een PEG sonde in?

De PEG-sonde wordt ingebracht door een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts). Tijdens het plaatsen van de PEG-sonde wordt de arts geassisteerd door endoscopieverpleegkundigen.

Waarom geen PEG sonde?

Indien uw kind een ernstige vergroeiing van de wervelkolom heeft (scoliose), een sterk vergrote lever, ernstig overgewicht of een niet corrigeerbare stollingsstoornis, kan een PEG-sonde niet worden geplaatst.