Waarom dansen met een kist?

Waarom dansen met een kist?

De dansen tijdens het dragen van de kist zijn volgens het ritueel schijnbewegingen om te voorkomen dat de geest van de overledene de dragers zou kunnen volgen. Het maakt deel uit van meerdere Surinaamse begrafenisrituelen met uiteindelijk het doel om de ziel van de overledene vrij te maken.

Wat verdien je als drager?

Naast de flexibele werktijden betaalt het ook nog eens goed. Hij werkt gemiddeld tien uur per week en verdient als voorman € 11,50 per uur. Als gewone kistdrager was dit € 9,50 per uur. Het vervoer van het kantoor naar de locatie van de uitvaart wordt vergoed.

Wie kan doe dragers kosten?

Optioneel:

Bazuinkoor € 550,-
Wie kan Doe dragers (6 stuks) € 600,-
Meerprijs witte gefineerde grafkist € 295,-
Meerprijs grafkist in de Surinaamse kleuren € 395,-

Waarom dansen Surinamers bij uitvaart?

Ze dansen terwijl ze de kist naar de begraafplaats dragen. De dragers dansen eerst naast de kist en daarna op het graf. Dat doen ze om geesten te misleiden, zodat ze niet mee het graf in gaan. Daarna begeleiden ze de nabestaanden van de begraafplaats af met opgewekte muziek.

Wat verdient een uitvaartverzorgster?

Het aanvangssalaris van een Uitvaartmedewerkers en balsemers bedraag meestal tussen de € 1.471 en € 2.477 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.800 en € 2.925 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Wat verdien je in de uitvaartbranche?

De beginnende Uitvaartverzorger verdient € 2000 per maand. Door extra bijscholing, specialisatie en promotie kan dit oplopen tot € 3800. Over het algemeen hoort bij een hoger salaris voor de Uitvaartverzorger tevens een grotere verantwoordelijkheid, dus als bedrijfleider of manager van de uitvaartonderneming.

Hoe zwaar is een doodskist?

Een lege doodskist weegt tussen de 40 en 60 kilo. Zwaardere modellen zoals amerikaanse grafkisten wegen ongeveer 60 tot 80 kilo. Als de overledene in de kist ligt weegt een doodskist dus al snel meer dan 100 kilo.

Wat is langs de baar lopen?

Vaak wordt er nationale rouw afgekondigd, worden vlaggen halfstok gehangen, kan het volk afscheid nemen door langs de baar te lopen en kan het condoleanceregister getekend worden op gemeentehuizen en ambassades van het betreffende land.

Wat kost een begrafenis in Suriname?

Suriname. Een traditionele Creoolse uitvaart in Suriname is behoorlijk prijzig. Dat komt omdat hier veel diensten bij zijn inbegrepen, zoals ritueel wassen, een dodenwake, transport naar de begraafplaats, graflegging en de plechtigheid. De gemiddelde kosten komen neer op ongeveer 6.700 euro.

Wat betekent Wi kan doe?

Al dansend en zingend probeert Wi Kan Doe de ziel op een dwaalspoor te brengen. Zodat deze niet bij de nabestaanden blijft ‘hangen’. Deze manier van wegbrengen heeft ook een troostende werking.

Wat is een Wassie?

: een wassie nemen (nam, heeft genomen), een kruidenbad met magische kracht nemen.