Waar zit de Vetklier van een eend?

Waar zit de Vetklier van een eend?

De veren van de eend worden niet nat omdat ze vettig zijn. Bij de staart van de eend zit een vetklier. De eend gebruikt zijn snavel om zijn veren glad te strijken en met vet in te smeren. Door het vetlaagje blijven de veren dus lekker droog.

Hebben alle vogels een Stuitklier?

Niet alle vogelsoorten hebben een stuitklier. Bij onder meer papegaaiachtigen is de functie van de stuitklier vervangen door de groei van speciale donsveertjes. Deze verpulveren en vormen een waterafstotend poeder op het lichaam van de vogel.

Waar vind je Eendennesten?

Meestal wordt het nest in de buurt van water gemaakt, onder struiken en tussen planten, in boomholtes, maar ook met enige regelmaat in tuinen. Wilde eenden hebben een voorkeur voor zoet water, maar beperken zich daar niet toe. Ze zijn onder meer te vinden in boerensloten, kanalen, rivieren en vennen.

Waarom zinken eenden niet?

Eenden poetsen zichzelf regelmatig, dit doen ze niet omdat ze schoon willen blijven, maar om de olie die vlakbij de staart aangemaakt wordt over het lichaam te verspreiden. Zo blijven de eenden drijven en zullen ze niet zinken. Jongen eenden zijn vanwege hun donsveren nog niet waterdicht.

Kunnen veren tegen water?

Dus: hoe blijven watervogels droog? Door hun veren in te smeren met vet. Met ingevette veren blijft elke watervogel droog en warm.

Welke dieren hebben een Stuitklier?

Vogels bezitten vlak boven hun staart, goed verstopt tussen de veren, een klein kliertje: de stuitklier. Deze klier scheidt een heel scala aan vetachtige substanties uit die vogels met behulp van de snavel over het verenkleed smeren.

Hoe moet een Eendenkorf staan?

De eendenkorven rond 1 maart plaatsen op een rustige plaats ongeveer 80 cm boven het water op twee kruiselings geplaatste wilgenstokken of in een boom en haal hem 1 juli weer binnen zodat hij langer mee gaat. De broedkorven worden op kruislings geplaatste stokken (niet meegeleverd) gemonteerd.