Inhoudsopgave
Waar staat de maan tov de zon?
Stel je staat op Aarde en kijkt naar de Zon. Als de Maan in Eerste Kwartier is, staat deze links van de Zon, bij Laatste Kwartier staat de Maan rechts van de Zon. Voor het geval van EK betekent dit dat, wanneer de Zon in het westen ondergaat, de Maan links daarvan te zien is, dus in het zuiden.
Waarom zie je halve maan?
Bij Volle Maan zie je de Zon dus juist niet. De Zon staat immers veel (400x) verder weg dan de Maan, dus als de Zon en de Maan in vrijwel dezelfde richting staan, staat de Maan tussen de Aarde en de Zon is en wordt dus de achterkant van de Maan beschenen. Het is dan dus Nieuwe Maan.
Kun je de Zon en maan tegelijk zien?
“Dus eens per omloop staat hij tegenover de zon. Het is dan vollemaan en de maan is dan de hele nacht zichtbaar. Maar een kwart omloop eerder of later staat hij veel dichter bij de zon aan de hemel. Je kunt zon en maan daardoor vaak tegelijkertijd zien.
Waar komen de zon en maan op in het oosten?
Zoals je wel weet komen Zon en maan op in het oosten, omdat de Aarde in oostelijke richting draait. In tegenstelling tot de Zon staat onze maan iedere dag weer op een andere plek ten opzichte een punt, jouw tuin bijv, op Aarde. Na 28 dagen komt zij weer op dezelfde plek terug.
Waarom is de maan groter dan de aarde?
Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.
Wat veroorzaakt getijdenwerking op de maan?
De Aarde veroorzaakt ook getijdenwerking op de Maan. Door de ruim 80 keer zo grote massa van de aarde is het effect op de maan veel groter dan omgekeerd. De draaisnelheid van de Maan is hierdoor al zo sterk afgenomen dat ze ten opzichte van de aarde niet meer om haar as draait.
Waar hoort onze maan bij?
Onze maan hoort daar ook bij. Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.