Waar slapen als je geen huis hebt?

Waar slapen als je geen huis hebt?

Bij de nachtopvang kan je terecht om (een of een paar nachten achter elkaar) de nacht door te brengen. Je slaapt met andere mensen op een zaal of in een kamer. Je hebt minimaal een eigen bed met een matras, een hoofdkussen en een deken.

Waar kan ik als dakloze terecht?

Een dakloze die in een instelling (bijvoorbeeld een onthaaltehuis) verblijft kan terecht bij het OCMW van de gemeente waar hij was ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister op het ogenblik van zijn opname voor zijn hoofdverblijf. De dakloze kan bij het OCMW terecht voor: het leefloon.

Is het verboden om op straat te slapen?

In Nederland mag je feitelijk nergens op straat slapen. De hele nacht over straat lopen is ook geen optie en stilzitten is niet vol te houden, vooral niet als het ’s nachts koud wordt.

Wat te doen als je op straat komt te staan?

Kijk of iemand in je familie je wil helpen en kan bemiddelen of ga naar de wijkagent. Jij hebt recht op je eigen ID-bewijs (sterker nog, je bent verplicht het bij je te dragen als je op straat bent) en de wijkagent kan misschien helpen. Bel 0900 – 8844 om de wijkagent te bereiken.

Wat kost een nachtopvang?

Een meerderheid van de geïnterviewden vindt het betalen van een eigen bijdrage voor de nachtopvang ‘redelijk’, ‘gewenst’, ‘normaal’ of ‘logisch’ voor daklozen met een inkomen. Het tarief van €5,- en €7,50 wordt als acceptabel beschouwd in vergelijking met de uitkering die daklozen ontvangen.

Hoeveel kost een daklozenopvang?

Daklozen kunnen voor 5 tot 8 euro per nacht terecht in de opvang. Daar krijgen ze een douche, soms een maaltijd en een bed tot hun beschikking. Maar van een prettige aankleding en een beetje gezelligheid is geen sprake.

Wat te doen tegen zwervers?

Als u dakloos bent en ergens wilt slapen, meld u bij een buurtteam. Dan kijken ze of u kortdurende opvang kunt krijgen. Dat heette vroeger nachtopvang. Als u kans maakt op een plek dan regelt het buurtteam een afspraak voor u bij GGD.