Inhoudsopgave
Waar krijg ik diarree van krijgen?
Waar kan diarree door komen?
- Meestal komt dit door een virus.
- U kunt het krijgen via poep, braaksel of speeksel van iemand anders. Bijvoorbeeld als u naar dezelfde wc gaat en u wast uw handen daarna niet.
- U kunt het ook krijgen via de lucht. Bijvoorbeeld als iemand in uw buurt het virus heeft en moet hoesten of niezen.
Welk voedsel helpt bij diarree?
Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten. Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit.
Wat is een voedingsadvies bij diarree?
Voedingsadvies bij diarree. Door algemene voedingstips op te volgen voor een goede spijsvertering, is er al verbetering mogelijk. Bij kortdurende diarree hoef je meestal niet naar de arts. Het gaat binnen een paar dagen vanzelf over. De volgende algemene adviezen gelden bij diarree: 1. Eten waar je trek in hebt.
Hoe vaak drinken mensen met diarree?
Om uitdroging te voorkomen krijgen mensen met diarree het advies 2 tot 3 liter per dag te drinken. Het is verder verstandig gewoon gezond te blijven eten, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels binden het vocht in de ontlasting en helpen daardoor de diarree te verminderen.
Wat is de reden voor diarree vlak na het eten?
Zoals je kunt zien, is de reden voor diarree vlak na het eten meestal dat het lichaam – in het specifiek de darmen – prikkelbaar zijn, of gevoelig zijn voor een bepaalde stof. Eet je daar teveel van, dan raken de darmen overbelast en krijg je last van diarree.
Wat is een acute diarree?
Acute diarree is diarree die plotseling ontstaat en maximaal 14 dagen kan duren. Meestal gaat diarree na een paar dagen vanzelf weer over. Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting, heftige buikpijn, suffigheid, weinig plassen of als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, raden we aan naar de huisarts te gaan.
Hoe krijg je last van diarree?
Tijdens of na een antibioticakuur krijgen veel mensen last van diarree. Antibiotica vernietigen namelijk niet alleen de bacteriën waar je ziek van wordt, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor wordt de balans in de darmen verstoord en kun je last krijgen van maag- en darmklachten.
Is diarree langdurig?
Bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting, heftige buikpijn, suffigheid, weinig plassen of als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, raden we aan naar de huisarts te gaan. Diarree kan ook langdurend (chronisch) zijn. Chronische diarree is meestal het gevolg van onderliggende aandoeningen zoals een voedselintolerantie of een darmziekte.