Inhoudsopgave
Waar komt stokoud vandaan?
stok- * [versterkend voorvoegsel] {in bv. stoc stille [stokstil] 1265-1270} eigenlijk ‘zo stil als een stok’, waarbij stok- de betekenis ‘in hoge mate’ kreeg, vandaar stokoud e.d., waarbij als varianten optraden steke- (middelnederlands stec [stok]) en stik-, vgl. stekeblind, stikdonker.
Waar komt het woord gortig vandaan?
Gortig is vermoedelijk afgeleid van gort (‘gepelde gerst’). Gortig kreeg later in het algemeen de betekenis ‘verontreinigd, vuil, smerig’ en weer later de overdrachtelijke betekenis ‘onbehoorlijk, grof, te ver gaand’.
Waar komt niet te pruimen vandaan?
(1914) (inf.) niet te aanvaarden, te verwerken. Het werkwoord pruimen komt uit het soldatenslang, waar het ‘verdragen’ betekent.
Wat is de uitdrukking voor een man met weinig ruggengraat?
Als de situatie moeilijk wordt. Hij is een man met een ruggengraat. Hij is iemand waarvan je op aan kunt als het moeilijk wordt. Die man is maar een kruk.
Hoe oud is stokoud?
Wie stokoud is – boven de 95 jaar – heeft dat vooral te danken aan zijn moeder. Zij geeft de genen voor een lang leven door aan haar kinderen, ontdekten Leidse onderzoekers.
Wat betekent stokoud?
stokoud – Bijvoeglijk naamwoord 1. (intensief) heel erg oud ♢ De stokoude man kon niet meer uit zijn stoel opstaan.
Wat betekent het is al te gortig?
d.w.z. het te bont maken, al te grof maken (18de<-sup> eeuw), het leelyk door de gort roeren1). Eigenlijk beteekent gortig, garstig, ongansch, vinnig, en wordt het van varkens gezegd, die aan het gort (d.i. gerst- en gortachtige korrels in ’t…
Wat is de betekenis van gretig?
gretig – Bijvoeglijk naamwoord 1. reikhalzend uitziend naar iets, gespitst op iets, happig op iets ♢ Zijn gretige reactie hierop verbaasde velen.
Waar komt de uitdrukking tot in de pruimentijd vandaan?
bedacht is door P.C. Hooft en zijn vrienden, onder wie Vondel, Huygens en Maria Tesselschade. Hooft ontving hen vaak op zijn Muiderslot. Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden bij wijze van afscheid “Tot in de pruimentijd!” tegen elkaar, waarmee ze de volgende zomer bedoelden.
Is goed te pruimen?
Een moeilijke beslissing moeten nemen.
Wat betekent man in bonis?
[Lat.], in de uitdrukking een man in bonis, die welgesteld is, iemand in goeden doen.
Wat is een man zonder een vrouw?
Spreekwoorden ‘een man zonder vrouw is als een paard zonder teugel’