Waar komt Kaasfondu vandaan?
De naam kaasfondue is afgeleid van het Franse fondre (smelten). De kaasfondue zoals we die nu kennen, is een heruitvinding uit Zwitserland. Omdat elk dorp in Zwitserland zijn eigen kaas (en wijn) heeft, zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan. Het is het meest geliefde gerecht van Zwitserland.
Wie heeft fondue uitgevonden?
Hoewel de Kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken staat is de naam afkomstig van het Franse Fondre hetgeen Smelten betekend. Het eerste bekende recept stamt uit 1768. Het huidige gezellige potje (kaas)fondue is ontstaan in de jaren ’60 van de 20ste eeuw .
Waar bestaat kaasfondue uit?
De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten. Oudere kazen smelten minder goed en zijn daardoor minder geschikt.
Waar komt kaassoep vandaan?
Het traditionele Zwitserse gerecht wordt nu vaak als luxe gezien, maar is eigenlijk uit noodzaak ontstaan. De kazen die in de zomer waren gemaakt, smaakten in de winter namelijk niet lekker meer. Hierdoor is het idee ontstaan om er een kaassoep van te maken: de kaas werd verwarmd en verdund door het toevoegen van melk.
Wat gaat er in een fonduebrander?
De ronde fonduebrander is geschikt om onder een fonduepan te plaatsen. De fonduebrander kan worden voorzien van spiritus. Let er echter op dat de fonduebrander nooit verder gevuld moet worden spiritus dan tot onder de rand van het bakje.
Hoe heet wordt een fonduepan?
Vul de fonduepot met 1/3 neutrale olie zoals van druivenpit. Bent u met meer dan vier, vul dan meerdere potten. Verwarm op 180 graden. Te heet doet het vlees verbranden.
Waarom klontert mijn kaasfondue?
Hoe voorkom je dat kaasfondue mislukt? Het geheim van een goede kaasfondue zit hem in het gebruik van een beetje zetmeel. Het kan zijn dat de kaasfondue draderig wordt, klonten krijgt of dat er een olieafscheiding ontstaat. Door het toevoegen van wat bloem of maïzena kun je dit voorkomen.