Inhoudsopgave
Kan de maan draaien?
Je ziet altijd maar één kant van de maan De maan draait niet alleen in een maand om de aarde heen, in dezelfde tijd draait deze ook eenmaal om haar eigen as. Gevolg is dat je altijd naar dezelfde kant kijkt.
Hoe lang draait de maan om de aarde?
Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde. Dat is de afstand van het middelpunt van de aarde tot het middel punt van de maan. De kleinste afstand bedraagt 356.410 kilo meter.
Wat is de snelheid van de maan?
Natuurlijk zal de de snelheid het kleinst zijn als de afstand tot de aarde het grootst is. Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde. Dat is de afstand van het middelpunt van de aarde tot het middel punt van de maan.
Waarom is een maan kleiner dan een planeet?
Een maan is een hemellichaam dat een baan om een planeet beschrijft. Een maan is kleiner dan een planeet. Daardoor heeft het ook minder massa. Dat heeft weer tot gevolg dat de aantrekkingskracht van een maan veel minder is dan die van een planeet.
Wat is de afstand tussen de maan en de aarde?
Doordat de Maan een elliptische baan om de Aarde aflegt, varieert de afstand tussen Maan en Aarde. Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan-Aarde 405 500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363 345 km).
Waarom is de maan groter dan de aarde?
Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.
Wat is de manen van de aarde?
De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de 5 grootste manen van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna. De meeste manen in het Zonnestelsel zijn erg klein, maar er zijn enkele grote, planeetachtige manen.
Waar hoort onze maan bij?
Onze maan hoort daar ook bij. Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.