Inhoudsopgave
Is klant mannelijk of vrouwelijk?
Het is ‘de werknemer’, want werknemer is mannelijk. Als je het aanwijst is het ‘die werknemer’.
Wat is de vrouwelijke vorm van verkoper?
de verkoopster zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: verkoopstersVerbuigingen: verkoopstertje Een vrouwelijke verkoper.
Is eigenaar mannelijk of vrouwelijk?
Ia de eigenaar zelfst. naamw. (m.)
Is het woord werkgever mannelijk of vrouwelijk?
Het is ‘de werkgever’, want werkgever is mannelijk.
Is het zijn of haar?
We gebruiken het bezittelijk voornaamwoord haar om naar vrouwelijke woorden te verwijzen (de regering en haar standpunt) en het bezittelijk voornaamwoord zijn om naar mannelijke en onzijdige woorden te verwijzen (de koning en zijn besluit, het comité en zijn rapport).
Is het eigenaar of eigenaresse?
Nee, de woorden eigenares en eigenaresse zijn beide juist. Eigenares is gevormd met het achtervoegsel -es, en eigenaresse met het achtervoegsel -esse; het is niet zo dat het twee achtervoegsels (eerst -es en dan -se) bevat. De achtervoegsels -es en -esse zijn varianten van elkaar.
Wat is de vrouwelijke vorm van eigenaar?
♢ eigenaar → eigenares. ♢ diaken en diacones…
Wat is het verschil tussen een werknemer en een werkgever?
De werkgever geeft werk aan de werknemer. De werkgever is niet noodzakelijk een natuurlijke persoon maar vaak een organisatie, een onderneming of een overheid. In de arbeidswetgeving staan de rechten en plichten van de werkgever en werknemer genoemd. De arbeidswetgeving is nationaal en verschilt per land.
Wat betekent werkgever?
De werkgever biedt werk aan de werknemer. De werkgever is niet per se een natuurlijke persoon maar is vaak een bedrijf, organisatie of overheid. De werkgever heeft net zoals de werknemer bepaalde rechten en plichten. Deze worden omschreven in de arbeidswetgeving en de arbeidsovereenkomst.
Welke woorden zijn mannelijk of vrouwelijk?
In de praktijk vatten de meeste (Noord-)Nederlanders deze woorden als mannelijk op, maar voor veel Vlamingen en Zuid-Nederlanders zijn ze vrouwelijk. Veel de-woorden zijn echter wél mannelijk óf vrouwelijk. De woordgeslachten van deze woorden worden in woordenboeken en -lijsten aangegeven met m. (mannelijk) of v. (vrouwelijk).
Welke de-woorden hebben een vrouwelijke uitgang?
Als een het-woord een vrouwelijke uitgang heeft, is het toch een onzijdig woord: De diepte (v), het gebergte (o) De razernij (v), het schilderij (o) Sommige de-woorden zijn zowel mannelijk als vrouwelijk: streek, regio, stad, wijk, bank.
Wat zijn de vrouwelijke uitgangen?
De-woorden op -e, -de en -te zijn vaak vrouwelijk, net zoals woorden op -ie en -ij. Vrouwelijke uitgangen zijn verder: -teit en -heid; -ing en -st; -is- en -ica; -theek en -iek. In de mindmap vind je een overzicht.