Inhoudsopgave
Is kaas van de kaasboer gepasteuriseerd?
Zachte kaas gemaakt van rauwe melk kan de Listeria-bacterie met zich meedragen. De melk van deze kaas is niet eerst gepasteuriseerd. Met andere woorden: de melk is niet eerst verhit om alle bacteriën te doden. Daarom kan het zijn dat er in deze kaas nog levende Listeria-bacteriën zitten.
Hoe weet je of melk gepasteuriseerd is?
Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken. Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding ‘gepasteuriseerd’ of ‘UHT’ op de verpakking.
Is alle kaas gepasteuriseerd?
De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort. Al is het wel slim om het te checken op het etiket.
Welke kazen zijn gepasteuriseerd?
Is Nederlandse kaas gepasteuriseerd?
De meeste kaas die in Nederland geproduceerd wordt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Sommige buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie.
Welke kaas mag een zwangere?
Wel: Alle kazen van gepasteuriseerde melk, Alle soorten geitenkaas, Roquefort, Mozzarella, Boerenkaas van rauwe melk. Niet: Zachte kazen van rauwe melk die niet tijdens het bereidingsproces verhit zijn, uitgezonderd van geitenkaas en Roquefort.
Wat zijn ongepasteuriseerde zuivelproducten?
Kent u rauwe melkproducten? Dat zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Dit in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, die tussen de 72 en 85 graden wordt verwarmd. En hoe warmer en langduriger de verhitting, hoe meer veranderingen in de melk optreden.