Is het groeit of groeid?

Is het groeit of groeid?

groeien/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van groeien
onbepaalde wijs
tegenwoordig (o.t.t.) groei groeit
verleden (o.v.t.) groeide groeide
toekomend (o.t.t.t.) zal groeien zult/zal groeien

Heeft Of is gegroeid?

De verleden tijd van groeien is ‘groeide’. Het voltooid deelwoord is ‘is gegroeid’.

Is groeien een werkwoord?

In de gewone omgangstaal wordt het werkwoord ‘groeien’ op vele manieren gebruikt. Er kan een toename in lengte mee aangegeven worden: de jongen laat zijn haren groeien. Ook kan er de omvang mee beschreven worden. Het oude dorp is na de oorlog geweldig gegroeid.

Welke werkwoorden bestaan er?

Er bestaan drie soorten werkwoorden: hulpwerkwoorden, koppelwerkwoorden en zelfstandige naamwoorden. Werkwoorden zeggen wat iets of iemand doet of overkomt. Hieronder wordt per werkwoord beschreven wat het inhoudt. Zelfstandige werkwoorden zijn de belangrijkste werkwoorden (doe-woorden) uit de zin.

Hoeveel werkwoorden zijn er?

De indicatief of aantonende wijs is een van de vier ‘wijzen’ die Nederlandse werkwoorden kunnen aannemen. De andere drie zijn de infinitief (of onbepaalde wijs), de aanvoegende wijs (conjunctief) en de gebiedende wijs (imperatief).

Wat is een ander woord voor groei?

groei (zn): aanwas, groeien, groeiproces, ontplooiing, ontwikkeling, ontwikkelingsgang, opgroeien, opkomst, rijping, rijpingsproces, stijging, toename, toeneming, uitbreiding, verhoging, vermeerdering, vooruitgang, was, wasdom. groei (zn): groeikracht.

Wat zijn alle werkwoorden?

Wat is het hele werkwoord (de infinitief)? In het woordenboek vind je alleen de hele werkwoorden. Daarom noemen ze het hele werkwoord ook wel de woordenboekvorm. De hele werkwoorden staan in de tegenwoordige tijd in het meervoud. Ze eindigen meestal op en en soms op n.

Wat is de aanvoegende wijs?

De aanvoegende wijs (of: conjunctief) is een werkwoordsvorm die onder meer een wens, toegeving, aanwijzing of aansporing uitdrukt.

Wat zijn werkwoorden voorbeelden?

Een werkwoord is een woord dat aangeeft welke handeling of toestand of welk proces in de zin centraal staat. Voorbeelden van werkwoorden zijn gaan, slapen, blijken, zijn en veranderen. Werkwoorden geven aan in welke tijd de zin staat: de verleden tijd, de tegenwoordige tijd of de toekomende tijd.

Wat zijn werkwoorden lijst?

Een werkwoord is een woord dat aangeeft wat je doet. Met andere woorden: een werkwoord geeft een activiteit aan, zoals lopen, fietsen, rennen, springen en maken. Over werkwoorden is echter nog veel meer te vertellen….Sterke werkwoorden

  • lopen – liepen – gelopen.
  • vallen – vielen – gevallen.
  • werpen – wierpen – geworpen.

Hoe schrijf je opgegroeid?

opgroeien/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van opgroeien
onbepaalde wijs lang
tegenwoordig (o.t.t.) opgroei opgroeien
verleden (o.v.t.) opgroeide opgroeiden
toekomend (o.t.t.t.) zal opgroeien op zal groeien zullen opgroeien op zullen groeien