Is fibromyalgie een psychische aandoening?

Is fibromyalgie een psychische aandoening?

Mensen met fibromyalgie (2% van de bevolking) hebben vooral last van pijn aan spier(aanhechtingen) en bindweefsel, slaapproblemen, stijfheid en vermoeidheid. Niet alleen lichamelijke, maar ook psychische klachten kunnen opspelen.

Wat doet fibromyalgie met je lichaam?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Kan je werken in de zorg als je fibromyalgie hebt?

Het UWV geeft aan dat patiënten met fibromyalgie in principe gewoon mogen en kunnen werken. Sommige patiënten ervaren echter zoveel pijn dat dit niet altijd lukt. Ook voelen mensen zich onbegrepen door deze uitspraak van het UWV. Het is een lastige situatie aangezien je pijn niet kunt meten.

Hoe voel je je met fibromyalgie?

De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.

Kun je met fibromyalgie afgekeurd worden?

Als u meer dan 35% achteruitgaat in inkomen, bent u arbeidsongeschikt. De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV.

Wat kan helpen tegen fibromyalgie?

Wat kan je zelf doen bij fibromyalgie?

  • Blijf in beweging. Als je helemaal inactief wordt, kan de pijn op den duur alleen maar erger worden.
  • Leef gezond. Rook bijvoorbeeld niet, drink met mate en eet gezond en gevarieerd voedsel.
  • Blijf een positieve houding houden en accepteer je ziekte.

Mensen met fibromyalgie (2% van de bevolking) hebben vooral last van pijn aan spier(aanhechtingen) en bindweefsel, slaapproblemen, stijfheid en vermoeidheid. Niet alleen lichamelijke, maar ook psychische klachten kunnen opspelen. Zoals stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

Welke medicijnen helpen bij fibromyalgie?

Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en door beweging en rust af te wisselen….Veel gebruikte medicijnen zijn:

  • Paracetamol.
  • Paracetamol met codeïne.
  • Tramadol.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s).

Is fibromyalgie SOLK?

Bij fibromyalgie hebt u chronische pijn, vaak bent u ook stijf en moe. De oorzaak is nog onbekend, daarom wordt fibromyalgie ook wel een SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten). Er zijn geen medicijnen om fibromyalgie te genezen.

Welke antidepressiva het best bij fibromyalgie?

Als je naast fibromyalgie ook een depressie hebt, kun je in overleg met de huisarts of een psychiater andere antidepressiva gaan slikken. Voorbeelden hiervan zijn citalopram, paroxetine en fluoxetine.

Welke aandoeningen vallen onder SOLK?

Het kan gaan om pijn, vermoeidheid, cognitieve problemen, maar ook om uitvalsverschijnselen, motorische problemen en dergelijke. Voorbeelden van aandoeningen die ook onder SOLK vallen zijn: fibromyalgie, chronisch vermoeidheidsyndroom, functionele neurologische stoornis en prikkelbare darmsyndroom.

Is fibromyalgie een ontstekingsziekte?

Oorzaken van fibromyalgie Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt. Ook lijkt de aandoening niet erfelijk te zijn. Momenteel denkt men dat de oorzaak van fibromyalgie in de hersenen zit.

Waarom krijg je fibromyalgie?

De oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend. Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in de spieren en gewrichten te vinden Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Er zijn aanwijzingen dat het pijncentrum in de hersenen verkeerd is afgesteld.

Wat doet amitriptyline bij fibromyalgie?

Er zijn verschillende manieren waarop antidepressiva kunnen helpen bij fibromyalgie. Amitriptyline kan daadwerkelijk helpen tegen de pijn en het niet uitgerust wakker worden. De dosering is dan veel lager (10-25 mg voor de nacht) dan wanneer het wordt voorgeschreven vanwege depressieve klachten (150 mg per dag).