Is een meidoorn giftig?

Is een meidoorn giftig?

De bessen van de meidoorn zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 10 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met uw huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245).

Heeft een rode meidoorn stekels?

De meidoorns bloeien in mei of juni met geurende bloemen en aan de takken zitten doornen.

Wat kun je maken van meidoorn?

De volwassen bladeren zijn te stug om rauw te eten, maar er kan wel thee van worden gezet of de bladeren kunnen gebruikt worden bij de bereiding van kruidenwijn. De sterk geurende roomwitte bloesems van de meidoorn zijn te gebruiken als garnering van salades, nagerechten of drankjes.

Hoe herken je een meidoorn?

Kenmerken. De eenstijlige meidoorn kan een tot 10 m hoge boom worden, terwijl de tweestijlige meidoorn een struik is die tot 4,5 m hoog wordt. Ze bloeien in mei/juni met sterk geurende bloemen. Aan de takken zitten doornen.

Is meidoorn giftig voor dieren?

Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.

Heeft een meidoorn doornen?

Het is de Eenstijlige meidoorn, Crataegus monogyna, die net als de Sleedoorn tot de Rozenfamilie behoort. De bladeren zijn veerdelig ingesneden en je vindt ook doorns aan de struiken.

Hoeveel meidoorn thee per dag?

Meidoornbloesemthee ( flores crataegi) dosis: 2 theelepels per kop, 2 tot 3 maal daags een kop. Overgieten met kokend water. Om een toereikende hoeveelheid werkzame stoffen te bereiken dient de thee langer te trekken dan meestal gebruikelijk is, zowat 15 tot 20 minuten.

Wat lijkt op meidoorn?

Overeenkomsten tussen meidoorn en sleedoorn Zowel sleedoorn als meidoorn komen uit de rozenfamilie. Ook hebben de soorten allebei doornen (zoals de naam al zegt), en bloeien ze met witte bloesems. Ook zijn ze allebei een harde houtsoort. Dat betekent dat het hout hard en duurzaam is, het is kwaliteitshout.