Inhoudsopgave
Hoeveel uur slaap heeft een bejaarde nodig?
‘Oudere mensen hebben minder slaap nodig’ klinkt het vaak, maar dat is slechts een fabeltje. Wat er wel gebeurt bij het ouder worden, is het optreden van veranderingen in het slaappatroon. Een oudere persoon heeft dus net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 à 8 uur per nacht.
Wat kan een reden zijn dat je niet kan slapen?
Er zijn ook gewoontes die slaapproblemen kunnen veroorzaken of in stand houden: ’s Avonds voor het slapengaan op een smartphone, tablet of ander beeldscherm kijken; Koffie of alcohol drinken voor het slapengaan; door koffie blijf je wakker, bij alcoholgebruik val je goed in slaap maar word je ’s nachts vaker wakker.
Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid?
Mogelijke oorzaken van slapeloosheid zijn: Psychische aandoeningen, zoals depressie, angst en stress. Lichamelijke aandoeningen, zoals jeuk of pijn. Hormonale aandoeningen. Slaapapneu. Alcoholgebruik. Externe oorzaken, zoals een oncomfortabele slaapplek, geluids- of lichthinder. De overgang kan ook slapeloosheid veroorzaken.
Waarom Slaapproblemen bij ouderen?
Slaapproblemen komen vaak voor bij ouderen. De benodigde hoeveelheid slaap blijft constant gedurende de volwassen jaren. Artsen adviseren dat volwassenen elke nacht zeven tot acht uur slaap krijgen. Bij ouderen is de slaap minder diep en hapert deze vaker dan bij jongere personen.
Hoe voorkom je slaaploosheid?
Slapeloosheid doordat je vaak ’s nachts naar het toilet moet. Dit kan voorkomen bij onder andere prostaatproblemen, het gebruik van plaspillen enzovoort. Slapeloosheid door medicijn of drugsgebruik. Insomnie kan ook een bijwerking zijn van medicijnen of drugs. Sommige medicijnen en drugs hebben invloed op je slaapwaak ritme.
Waarom overdag in slaap vallen?
In veel gevallen leidt dit tot de drang overdag in slaap te vallen. Zomaar overdag in slaap vallen is vaak niet het gevolg van een slaapstoornis, maar van een slecht slaapritme. Slechts 2 procent van de mensen heeft last van hypersomnie, als gevolg van slaapstoornissen.
Wat zijn slaapstoornissen overdag?
Slaperigheid overdag is soms het geval van slaapstoornissen of andere ziektes. Sommige ziektes kunnen bijvoorbeeld slaapapneu of een depressie veroorzaken. Als gevolg van deze omstandigheden treedt dan hypersomnie op. Hetzelfde geldt voor infectieziektes. Men noemt hypersomnie als gevolg van een ziekte ‘secundaire stoornissen’.
Waarom voelt men zich overdag slaperig?
Men voelt zich overdag slaperig, valt zomaar in slaap en heeft weinig zin om iets te doen gedurende de dag. De aandoening komt voort uit onvoldoende nachtrust. Daardoor is dit syndroom de meest voorkomende oorzaak van overdag in slaap vallen onder de bevolking.