Inhoudsopgave
Hoeveel stampers heeft een paardenbloem?
Taraxacum officinale paardenbloem. Taraxacum officinale L. Ieder geel “blaadje” is een kleine bloem met een stamper en meeldraden. Een paardebloem is dus eigenlijk een bos bloemen.
Welk deel van de paardenbloem kun je eten?
Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Hoeveel meeldraden heeft een paardenbloem?
Deze overdadige kleur wordt teweeg gebracht door de Paardenbloem, Taraxacum officinale. De zeer algemene soort is een bekende vertegenwoordiger van de composieten. Paardenbloemen hebben een rozet met grote veerdelige bladeren, een onvertakte bladloze stengel en een bloemhoofdje, met daarop honderden lintbloemen.
Wat is de wetenschappelijke naam van paardenbloem?
Taraxacum officinalePaardenbloem / Wetenschappelijke naam
Paardenbloem – Taraxacum officinale. Naamgeving (Etymologie): Taraxacum komt van het Oudgriekse taraxa (darmstoornis) en akon (geneesmiddel). Taraxacum betekent dus geneesmiddel tegen darmkwalen. Officinale komt van het Latijnse officium (werkplaats, in plantkundig/medische verband is dat de apotheek).
Wanneer bloeit de paardenbloem?
Optimaal bloeit de Paardenbloem in de eerste helft van april en kan dan weilanden oranjegeel kleuren. De bloei loopt door tot mei en sporadisch zelfs tot december. Vruchtvorming en bloei zie je vaak tegelijkertijd: het oranjegele veld heeft dan een witwazig aanzien door de pluizenbollen van de Paardenbloem.
Wat zijn de bladeren van de paardenbloem?
De bladeren van de Paardenbloem vormen een rozet en de onvertakte steel is bladloos. De vorm van de bladeren is meestal lijnlancetvormig, waarbij ze vaak veerspletig tot veerdelig zijn ingesneden of getand. De oppervlakte van de bladeren is kaal of iets wollig behaard. Het hoofdje bevat honderden lintbloemen.
Wat is de smaak van de paardenbloem?
Het blad van de paardenbloem kan je prima eten. Zowel rauw als gekookt of gewokt. Je kunt er thee van maken, verwerken in vele recepten zoals: salades en bijvoorbeeld verwerken in soepen en curry’s. De smaak is licht bitter, dit komt door het hoge zwavelgehalte.
Is paardenbloem goed tegen reumatische aandoeningen?
Door al deze medicinale eigenschappen is paardenbloem goed tegen reumatische aandoeningen; deze worden namelijk veroorzaakt door grote hoeveelheden gifstoffen die worden opgeslagen in vocht. De ontgiftende en zuiverende werking van paardenbloem zorgt dat gifstoffen sneller het lichaam verlaten.