Hoeveel soa per jaar?

Hoeveel soa per jaar?

In 2020 zijn er in totaal 105.936 consulten geregistreerd bij de CSG’s. Het aantal consulten nam af onder zowel vrouwen, heteroseksuele mannen en MSM. Infecties zijn relatief het vaakst gevonden bij mensen die een melding hadden ontvangen dat ze een risico op een soa lopen.

Welke soa neemt het snelst toe in Vlaanderen?

Welke soa’s komen meest voor in Vlaanderen?

  • Chlamydia is de meest vastgestelde soa in Vlaanderen en België.
  • Gonorroe en syfilis komen op de tweede en derde plaats in de testresultaten.
  • Verder weten we dat herpes en Humaan Papillomavirus (HPV) het vaakst voorkomen.
  • Hepatitis B en C blijven vrij stabiel.

Wat is de meest vastgestelde soa in België?

is Chlamydia de meest gediagnosticeerde SOA in België, gevolgd door gonorroe en syfilis. 3% van de patiënten die op een SOA werden gescreend, bleek ook positief voor HIV. De geregistreerde gevallen betroffen mannen die seks hebben met mannen (MSM). 34 % van de patiënten met een SOA is jonger dan 25 jaar.

Welke soa komt het meest voor in België?

Chlamydia is de meest voorkomende soa in België met 80 gemelde gevallen per 100.000 in 2018. Chlamydia-infecties komen vaker voor bij vrouwen, met het hoogste aantal meldingen onder vrouwen van 20-24 jaar. Gonorroe en syfilis komen minder vaak voor, met respectievelijk 19 en 14 gemelde gevallen per 100.000 in 2018.

Wanneer komt chlamydia voor?

Met name onder jonge mensen van 15 – 30 jaar komt de infectie veelvuldig voor (ongeveer 2%). In grote steden, bij jonge vrouwen (15 – 19 jaar) en bij Antilliaanse en Surinaams-Creoolse personen wordt Chlamydia vaker gezien.

Wat is Chlamydia vaker bij jongeren?

Chlamydia komt in verhouding vaker voor bij jongeren onder de 25 jaar. Ook komt het vaker voor bij heteroseksuele mannen en vrouwen dan bij mannen die seks hebben met mannen. in 2019 hadden 21.134 mensen die zich liet testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid (CSG

Is Chlamydia trachomatis ziek?

Chlamydia trachomatis is de naam van een bacterie die infecties kan veroorzaken in de geslachtsdelen en urinewegen van mannen en vrouwen. Het is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die men meestal oploopt na onbeschermd seksueel contact. Een infectie met chlamydia maakt niet altijd ziek. Veel infecties verlopen zonder klachten.