Inhoudsopgave
Hoeveel Nederlanders Europees Parlement?
Deze pagina biedt een overzicht van de 26 leden van het Europees Parlement namens Nederland in de zittingsperiode 2014-2019, waarvoor op 22 mei 2014 verkiezingen werden gehouden. De zittingsperiode ging in op 1 juli 2014 en eindigde op 1 juli 2019.
Hoeveel leden heeft de Europese Unie?
De Europese Unie bestaat uit 27 landen (lidstaten).
Hoeveel mensen werken voor Europees Parlement?
Ongeveer 32.000 ambtenaren werken voor de Europese Commissie, bij het Europees Parlement werken 7.500 ambtenaren, bij de Raad 3.500 en de rest is medewerker bij één van de overige instellingen en agentschappen van de Europese Unie of werkt als tolk/vertaler (ruim 5.000). Hun salaris wordt betaald uit de EU-begroting.
Wat is het Europees Parlement?
Het Europees Parlement of kortweg EP (soms ook Europarlement) is de rechtstreeks verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het is de enige instelling van de Europese Unie die direct door de burgers wordt gekozen. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak binnen de Europese Unie.
Wat zijn de zetels van het Europees Parlement?
Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari 2020 bestaat het Europees Parlement uit 705 zetels, waaronder de voorzitter. De parlementsleden organiseren zich in fracties; op basis van een gemeenschappelijke politieke overtuiging en niet op basis van hun land van herkomst. Momenteel zijn er in het Europees Parlement acht
Wat is de vertegenwoordiging in het Europees Parlement?
De vertegenwoordiging van lidstaten in het Europees Parlement is gebaseerd op de bevolkingsgrootte van de lidstaten, waarbij de grootste landen wat minder en de kleinste landen wat meer zetels hebben dan hen op basis van het bevolkingsaantal zou toekomen; zo heeft elk land maximaal 96 en minimaal 6 zetels.
Wat is de bevoegdheid van het Europees Parlement?
In tegenstelling tot de meeste andere gekozen parlementen heeft het Europees Parlement echter géén initiatiefrecht bij het opstellen van wetten. Binnen de EU is dit de exclusieve bevoegdheid van de Europese Commissie, afgezien van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid, waar de Commissie dit recht deelt met de Raad van Ministers.