Inhoudsopgave
Hoeveel eigenaren heeft een eenmanszaak?
De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm onder zzp’ers. Het is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Deze persoon is verantwoordelijk voor de onderneming. Dat betekent dat er geen rechtspersoonlijkheid bij een eenmanszaak is betrokken.
Wat zijn de verplichtingen van een eenmanszaak?
Wat zijn je boekhoudkundige verplichtingen? Zoals elke andere zelfstandige moet je een boekhouding voeren. In een eenmanszaak volstaat echter een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding (op voorwaarde dat je jaaromzet, exclusief btw, kleiner is dan 500.000 euro).
Wie is aansprakelijk bij een bedrijf?
Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is de rechtspersoon aansprakelijk, zoals de bv of nv.
Wie is de eigenaar van eenmanszaak?
Bij een eenmanszaak hebt u de onderneming alleen. Bijvoorbeeld als u een zelfstandig beroep uitoefent (zoals notaris of huisarts) of als u de enige eigenaar van uw bedrijf bent. U kunt dus ook een eenmanszaak hebben als u personeel in dienst hebt.
Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?
Nadelen van de eenmanszaak zijn dat hierbij het hele eigendom in handen is van een persoon. Deze kan dus geen aandelen verkopen aan investeerders of een mede-ondernemer. Daarnaast is deze ook helemaal verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle gevolgen van het bedrijf.
Wat is een eenmanszaak?
Aantrekkelijk aan de eenmanszaak is dat een ondernemer zonder veel formaliteiten met een eenmanszaak kan beginnen. Hij hoeft geen statuten vast te leggen en er is geen minimum kapitaalinleg vereist. Wel moet hij zich laten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en gelden er soms vestigingseisen en ondernemersdiploma’s.
Wat zijn de belastingvoordelen van eenmanszaak?
Belastingvoordelen eenmanszaak. Een ander vaak genoemd pluspunt van de eenmanszaak is het belastingvoordeel waarvan je kunt profiteren. De bekendste aftrekposten zijn de zelfstandigen- en startersaftrek. Als starter kan jouw fiscale voordeel oplopen tot zo’n tienduizend euro per jaar.